Ultimele Noutati
Workshop "Paulownia - arborele printesei"
 
Apr
04
Postat de: AdminHORTI
Sectiune: Faculty of Horticulture and Forestry
Workshop "Paulownia - arborele printesei"
Calendar Evenimente
<< Mai, 2017 >>
DuLuMaMiJoViSa
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Parteneri
 
 
Dotarea facultatii

 
 DEPARTAMENTUL  I

SILVICULTURĂ

- colectie de insecte si de vatamari ale plantelor lemnoase produse de insecte;

- colectie de vatamari ale plantelor lemnoase produse de agentii fitopatogeni.

- Laboratorul de Dendrometrie este dotat cu clupe pentru inventariere, clupa de precizie, clupa inregistratoare Haglof, dendrometre cu pendul, hipsometru Suunto, hipsometru Blume Leiss, hipsometru TRU PULSE, rigla telescopica gradata, relascop Bitterlich, burghiu Pressler, masa Lintab;

- Laboratorul de Impaduriri este dotat cu balanta analitica, PH-metru portabil, burghiu pentru sapat gropi;

- dispozitiv pentru determinarea umiditatii solului;

- aparat pentru determinarea structurii solului;

- utilaje si masini pentru lucrarile solului, masini pentru semanat si masina de erbicidat;

- cromatograf in faza gazoasa (GPC), cromatograf in faza lichida (HPLC), spectofotometru FP- 2020, spectofotometru SQ 118 Merck pentru determinarea nitritilor, nitratilor si amoniu;

- balanta analitica, balanta tehnica, centrifuga, etuva, coloane extractie, coloane cromatografice, cuptor calcinare, polarimetru, analizor de cereale Omega Analyzer, scintilator lichid Triatler Rotavapor.

 

DEPARTAMENTUL II

HORTICULTURĂ

Departamentul Horticultură, prin disciplinele componente, deține laboratoare de licență si de cercetare, care deservesc activitățile didactice și cele cuprinse în cadrul contractelor de cercetare. Principalele laboratoare din cadrul departamentului sunt prezentate în continuare.

LABORATOARE DE LICENȚĂ

Viticultură, Oenologie, Ampelografie

            Deservește activitățile didactice ale disciplinelor de Viticultură, Oenologie, Ampelografie, oferind posibilitatea desfășurării activităților de lucrări practice, prin dotări ale laboratorului cu aparaturi și echipamente necesare: videoproiector, ecran, spectofotometre, balanțe, distilator, lupă binoculară, mașină de altoit vițe, sticlărie și instrumentar de laborator, planșe și materiale didactice.

            Există la dispoziția studenților materiale didactice actualizate editate la toate cele trei discipline în ultimii ani:

-          Viticultură-bazele biologice și tehnologice, 2011, Dobrei Alin și col., Ed Solness, Timișoara;

-          Oenologie, 2011, Ghiță Alina și col., Ed. Solness, Timișoara;

-          Horticultură practică, 2012, Berar Viorel, Băla Maria, Dobrei Alin, Iordănescu Olimpia, Poșta Gheorghe, Ghiță Alina, Poșta Daniela, Editura de vest;

-          Ampelografie-vițele portaltoi, soiuri de struguri pentru masă,  2010, Drăgunescu Anca Aneta,  Ed. Eurobit, Timișoara;

-          Ampelografie, 2008, Dobrei Alin și col., Ed. Solness, Timișoara.

Legumicultură specială

Are funcția de a deservi activitățile practice - didactice ale disciplinei, oferind posibilitatea desfășurării acestora în condiții deosebite. Dotarea laboratorului cu echipament de predare moderne (laptop și videoproiector, retroproiector) și cu echipamente ultramoderne de laborator pentru desfășurarea măsurătorilor biometrice și determinarea însușirilor fizico-chimice ale organelor comestibile legumicole (balanță analitică, șubler cu afișaj digital, pH-metru, etc.) precum și utilaje specifice pentru efectuarea lucrărilor în câmp (motocultor, freză, semănătoare, sistem multifuncțional MM semănătoare manuală pentru semințe mici, atomizor, unelte pentru lucrări manuale) confirmă menirea existenței acestuia. 

La dispoziția studenților există materiale didactice tipărite în ultimii ani:

- Legumicultură specială, Horgoș, Arsenie, Ed. Mirton, Timișoara, 1999

- Cultura ciupercilor de consum, Horgoș, Arsenie, Ed. Mirton, Timișoara, 1999

- Tehnologia cultivării ciupercilor comestibile, Horgoș, Arsenie, Ed. Eurobit, Timișoara, 2002

- Legumicultură specială, Horgoș, Arsenie, Ed. Mirton, Agroprint, 2003

-  Tratat de Legumicultură, Ruxandra Ciofu, Nistor Stan,Victor Popescu, Pelaghia Chilom, Silviu Apahidean, Arsenie Horgoș, Berar Viorel, Karl Fritz Lauer, Nicolae Atanasiu, Ed. Ceres București, 2003

Disciplina dispune și de un câmp didactic și de cercetare propriu în cadrul Stațiunii Didactice a universității, dar și în cadrul unor societăți comerciale cu profil legumicole în sistem forțat și protejat, cu care are relații de parteneriat.

Laboratorul de licență: Floricultură

Deservește disciplinele de Floricultură general și specială, Plante floricole și de gazon, Plante de interior și artă floral prin desfășurarea orelor de curs și lucrări practice.

Pentru cursuri și lucrări practice dispunem de următoarea dotare:

- Echipamente de predare: prezentări PowerPoint, laptop, videoproiector, DVD, casete video, videoplayer;

- Echipamente de laborator: microscoape, lupe, preparate cu structura celulelor, organelor și țesuturilor la plante, cilindrii gradați, vase Petri, vase pentru germinare, etuvă, etc.;

Alte facilități:

            - Utilaje: vermorel; cositoare de mână; motocultor, foarfeci.

            - Câmpuri didactice: suprafață totală  0,15 ha din care: 2 sere cu colecții plante de interior cuprinzând cca. 150 genuri de plante floricole tropicale, subtropicale și de climat temperat; seră cupolă cu palmieri și alte plante floricole de talie mare; seră cactuși cuprinzând 100 genuri plante din fam. Cactaceae; 2 sere cu plante floricole cultivate la solul serei pentru flori tăiate: Chrysanthemum, Freesia, Gerbera, Zantedeschia; seră modernă 1000 mp cu factori climatici automatizați.

            - lot didactic 200 mp destinat cultivării plantelor floricole anuale, bianuale și perene.

La dispoziția studenților există materiale didactice tipărite în ultimii ani:

            - Floricultură generală și specială, 2012, Băla Maria, Ed. PARTOS, Timișoara

Arboricultură și arhitectura peisajului

- mape cu specii lemnoase ornamentale, planșe color cu speciile lemnoase ornamentale;

- colecție de fructe și semințe;

- balanță analitică, pH-metru portabil;

- utilaje pentru lucrările solului;

- foarfeci de pomi-vie, fierăstraie, cosoare, pentru formarea coroanelor arbuștilor și arborilor în pepinieră, bricege de altoit;

- instrumente de desen tehnic pentru întocmirea proiectelor didactice.

Tehnologia produselor horticole

Deservește disciplina de Tehnologia produselor horticole facilitând desfășurarea activităților didactice,  fiind dotat cu aparatură și echipamente necesare de predare (laptop și videoproiector, retroproiector) și de efectuare a lucrărilor practice (microscop electronic cu camera digitala inclusă, balanță analitică, etuvă, biuretă electronică, șubler cu afișaj digital, refractometru digital)

Studenților le-a fost pus la dispoziție pentru studiu și documentare un suport de curs asigurat prin redactarea sub coordonarea prof.univ.dr. Arsenie Horgoș și a șef lucr.de. Becherescu Alexandra, în colaborare cu cadrele didactice de la disciplinele conexe, a unei ample lucrări în trei volume, și anume: Tehnologia produselor horticole: vol. I - Considerații generale asupra produselor horticole ca materie primă pentru valorificarea în stare proaspătă, păstrare și industrializare; Vol. II – Păstrarea și valorificarea în stare proaspătă a produselor horticole; Vol. III – Valorificarea prin prelucrare industrială a produselor horticole, Editura Eurostampa, Timișoara, 2008.

Peisagistică

Laboratorul de licență Peisagistică este situat la mansarda Facultății de Agricultură și a fost conceput pentru activități de proiectare, dar și pentru cursuri. Sala are o suprafață de 240 mp și are ca mobilier 40 de mese, 80 de scaune și 10 planșete de desen cu suport metalic reglabil.

Deservește următoarele discipline din cadrul specializării Peisagistică:

- Planificarea Peisajului

- Dotări utilitare și ornamentale

- Design în peisagistică

- Desen și arte grafice 

- Compoziție și studiul formai

- Restaurarea Parcurilor și Grădinilor

- Proiectare Peisagistică

- Urbanism și Amenjarea Teritoriului

În sală se desfășoară ore șide la alte specializări cum ar fi - Silvicultură sau Cadastru-Măsurători terestre. Pe pereții încăperii există o expoziție permanentă formată din proiectele studenților.

Proiectare asistată de calculator

Laboratorul de licență Proiectare asistată de calculator este situat la mansarda Facultății de Agricultură. Aici își desfășoară activitatea studenții de la Specializarea Peisagistică (anii III și IV) și de la Specializarea Silvicultură (anii III și IV). Sala are o suprafață de 80 mp, iar mobilierul este format din 20 de mese și 40 de scaune. Ca și dotare, amintim:

- rețea de calculatoare formată din 20 de stații de lucru conectate la Internet;

- Smart Board;

- videoproiector;

- licențe educaționale și comerciale de specialitate: ArchiCAD 15, ARTlantis 4.0, Vectorworks 2011, AUTOCAD 2008;

- expoziție permanentă cu proiecte ale studenților.

 

LABORATOARE DE CERCETARE

Determinarea calității produselor și subproduselor viti-vinicole

Dispune de dotarea necesară pentru desfășurarea activității de cercetare a disciplinelor de Viticultură și Oenologie.

În laborator se execută operații de prelucrare a strugurilor (vinificare), laboratorul având în dotare toate utilajele necesare desfășurării acestei activității: zdrobitor-desciorchinător, presă pneumatică, filtru cu plăci, pompă, furtunuri, cisterne de inox, mașină de îmbuteliat sticle.

 

DEPARTAMENTUL III

INGINERIE GENETICĂ ÎN AGRICULTURĂ

Departamentul Inginerie genetică in agricultura, prin disciplinele componente, detine laboratoare de licenta si de cercetare, care deservesc ativitatile didactice si cele cuprinse in cadrul contractelor de cercetare. Principalele laboratoare din cadrul departamentului sunt prezentate in continuare.

LABORATOARE DE LICENTA

Genetica

Deserveste disciplinele de genetica prin desfasurarea lucrarilor practice de citogenetica si genetica cantitativa. Pentru lucrarile pratice curente dotarea cuprinde: 17 microscoape binoculare,microscop cercetare MC1, 2 lupe binoculare, 2 balante electronice, 6 sublere digitale, 6 computere cu programe statistice, truse citogenetica, colectie preparate microscopice permanente, planse, material biologic. Studentii au acces in toate spatiile de cercetare ale disciplinei, biblioteca si sunt incurajati sa se implice in proiectele de cercetare, alaturi de doctoranzi, cadre didactice si cercetatori.

Ameliorarea plantelor si producere de samanta

Deserveste activitatile didactice ale disciplinei de Ameliorarea plantelor si producere de samanta, oferind posibilitatea desfasurarii principalelor lucrari de testare a caracterelor si insusirilor din programele de ameliorare la specii agricole si horticole. Dotarea laboratorului: Sistem Kjeldahl pentru determinarea proteinei, microscoape, etuve, balanta tehnica, balante electronice, umidometru electronic, refractometru electronic, placi pentru numarat seminte, sisteme pentru determinarea calitatii la plantele textile si leguninoasele pentru boabe, sticlarie de laborator, instrumente pentru castrat, reactivi, materiale vegetale conservate, planse, folii pentru retroproiector, camp didactic.

Culturi „in vitro”

Deserveste disciplina de culturi in vitro si are dotarea necesara pentru clonarea plantelor prin micropropagare si cultura de meristeme, realizarea culturilor de celule si tesuturi si regenerarea plantelor. Dotarea cuprinde hota cu flux laminar de aer, camere de crestere cu conditii controlate, sera, autoclav, etuva, balanta, centrifuga, termostat, incubator cu conditii controlate de temperatura.

Biologie moleculara si Inginerie genetica

Deserveste disciplinele de Biologie moleculara, Biotehnologii moderne, Inginerie Genetica si Principii si tehnici de lucru in genomica si are dotarea necesara pentru obtinerea plantelor modificate genetic, extractia si purificarea acizilor nucleici, analiza acizilor nucleici, evidentierea prezentei transgenelor si a proteinelor transgenice. Dotarea laboratorului: boxa cu flux de aer laminar, centrifuga, thermocycler, tancuri de electroforeza orizontale, transiluminator UV-vizibil, spectrofotometru, pH-metru, balanta analitica.

Markeri moleculari

Deserveste disciplinele de markeri moleculari, Virologie si Fenomene de transfer si Genetica Microorganismelor are dotarea necesara pentru evidentierea markerilor proteici si ADN. Dotarea cuprinde: ELISA plate reader, thermocycler, tancuri de electroforeza orizontale, transiluminator UV-vizibil, microscoape (3 buc), lupe binoculare.

Biotehnologii industriale

Deserveste disciplina de Biotehnologii industriale si are dotarea necesara pentru cultura de celule vegetale si microbiene. Dotarea: bioreactor cu conditii controlate de temperatura si agitare, centrifuga, termostat cu agitare.

Fiziologie vegetala

Dispune de aparate si echipamente cu ajutorul carora pot fi efectuate urmatoarele analize (determinari): studiul proceselor fiziologice la nivel celular, studii privind absorbtia, circulatia si eliminarea apei, absorbtia si identificarea elementelor minerale in tesuturi vegetale, determinarea cantitatii de pigmenti clorofilieni si a intensitatii fotosintezei, determinarea intensitatii respiratiei, a cresterii, studiul mecanismelor tolerantei plantelor la factori nefavorabili de mediu, determinarea proceselor post-recolta la produsele horticole. Dotarile cuprind: microscoape, stereomicroscop, balante analitice, balante de torsiune, multiparametru, clorofilmetru, aparat pentru determinarea suprafetei foliare, termobalante, aparat pentru determinarea intensitatii respiratiei, aparat pentru determinarea intensitatii fotosintezei, spectrofotometru UV-VIS, camera de presiune pentru determinarea tolerantei la stres.

 

LABORATOARE DE CERCETARE

Biologie Moleculara si Inginerie Genetica

Deserveste disciplinele de specialitate ale specializarii de Inginerie Genetica in Agricultura si are dotarea necesara pentru extractia, caracterizarea si investigarea acizilor nucleici si a proteinelor prezentand ca dotare: extractor automat acizi nucleici, real time PCR –DNA Engine Opticon II, tancuri de electroforeza orizontala si verticala, pH-metru, centrifuge etc.hota cu flux de aer laminar, etuva, distilator incubator pentru hibridare.

Genetica moleculara (acreditat RENAR, certificat de acreditare nr. LI 812 din 08.09.2009)

Laboratorul deserveste disciplinele de specialitate ale specializarii de Inginerie Genetica in Agricultura si are dotarea necesara pentru detectia si cuantificarea plantelor modificate genetic: Real time PCR ABI 7500; Termocycler Corbett - 96 probe; Tanc de electroforeza orizontala cu sursa de current; Transiluminator cu sistem de preluare si stocare a imaginii BioDoc Imaging System; Centrifuga cu racire; Centrifuga pentru placi PCR; Centrifuga cu vacuum; Minicentrifuga; Spectofotometru UV; Cabinet cu sterilizare UV - 2 buc; Hota cu flux de aer laminar; Purificator apa Millipore; Distilator; Balanta analitica; Balanta tehnica - 4 buc; Agitator magnetic; pH metru; Mori macinare probe - 2 buc; Bloc de incalzire; Vortex – 2 buc; Autoclav; Seturi de micropipete dedicate pentru fiecare laborator.

Ameliorarea plantelor si producere de samanta

Deserveste acticvitatile de cercetare in domeniul studiului si valorificarii germoplasmei la speciile cultivate, a aplicarii selectiei si inmultirii in programele de ameliorare fiind dotat cu germinator, vanturatoare pneumatica, separator seminte, etuve, unelte pentru lucrari in camp, balante tehnice, semanatoare pentru camp experimental tip Hege, semanatoare de precizie experiente Hege, combina parcele experimentale Hege, motocultor, pompa manuala pentru tratamente chimice, camp experimental.

Analize ADN

Ofera posibilitatea prepararii de celule competente si transformarea acestora cu vectori de interes, Analiza ADN (ADNC), ARN, la plante, animale, fungi, bacterii (rapd, AFLP, RFLP), utilizarea diferitilor vectori de clonare in expeimente de cloning (pTZ57, pET11A, pUC119 etc), cuantificarea cantitatii ADN prin flow – cytometrie, fiind dotat cu: Echipamente analiza ADN (ADNc), ARN, Echipament de analiza a evolutiei cantitatii ADN in celule vegetale si animale prin flow –citometrie, centrifuga si sistem de racire pentru tuburi Eppendorph, Sigma, balante analitice electronice, balanta de torsiune, sistem de producere a apei distilate si a apei pure, autoclav ILM Labor, laminar LabTech.

Analize proteice

Are urmatoarele competente: Extractie a proteinelor de la plante si animale, imunodetectia proteinelor „Western Blot” in geluri de SDS-PAGE cu anticorp specific, Extractie acidica de proteine histonice, detectia histonelor si a modificarilor posttranslationale ale histonelor in geluri SDS/PAGE si geluri cu uree, evaluarea polimorfismului molecular prin AFLP si migrarea in geluri SDS/PAGE: Dotarea cuprinde: Echipament de electroforeza a proteinelor BIORAD si Hoeffer, Echipament de developare (Maco si WB), Echipament de uscare a gelurilor, Disruptor Genie pentru extracte celulare, Stereoscop Bel Photonics pentru disectii.

Analiza moleculara la DROSOPHILA

Competentele laboratorului sunt: manipularea si mentinerea stocurilor de Drosophila, recunoasterea si analiza markerilor fenotipici si utilizarea cromosomilor balansieri, planificarea incrucisarilor si analiza progeniei pe baza markerilor, acces la diferite forme mutante, prepararea cromosomilor politeni, cromosomilor mitotici din neuroblaste de Drosophila, analiza heterocromatinei prin tehnica smash-nuclei, imunodetectia cu anticorpi specifici a diverselor proteine cromosomale (epigenetica la Drosophila), hibridare in situ folosing probe marcate cu DIG, microscopie cu fluorescenta, ChIP/ immunoprecipitarea cromatinei. Dotarea cuprinde: termobloc FALC, pH meteru Hanna, agitator cu incalzire Variomag, shaker orbital IKA, vortex IKA, centrifuga pentru tuburi PCR LabNet, tanc pentru azot lichid, frigider -20, Arctic, masina de gheata, K20 Whirlpool, baie de apa Stuart Scientific, Spectrofotometru BioMate 6 ThermoScientific pentru determinarea concentratiilor de ADN, ARN, proteine, oligonucleotide, Rack/ rotator pentru tuburi Eppendorph, pense, sistem de adormire a musculitelor pe baza de CO2.

Citogenetica

Competentele laboratorului: analiza cariotipului plante, animale om – prin diferite metode, investigarea modificarilor din genom, induse de diferiti factori de stress biotic si abiotic, amprenta heterocromatinei. Dotarea: Microsop Fluorescent Olympus BH2-RSCA cu camera CCD si soft de inregistrare si prelucrare a imaginilor, Modul cariotipare automata “CYTOVISION” (CVKM) Applied Imagin, Echipament pentru investigatii in contrast de faza, Microtom (Rotary Microtom CUT 4055 / CUT 4060), Ultramicrotom. Colectii de preparate permanente: Colectia de preparate permanente Prof.dr. Ghimpu; Colectia de preparate permanente privind fecundarea si evolutia embrionului si endospermului la plante; Colectia de preparate permanente cariotipuri specii vegetale, cu grade diferite de poliploidie, Colectia de preparate permanente tipuri particulare de cromosomi, Colectia de preparate permanente hibridare in situ pentru 3 gene; Colectia de preparate permanente bandare C la cultivare si populatii locale.

Culturi vegetale in vitro - disciplina de genetica

Ofera urmatoarele posibilitati. decelarea efectelor substantelor active neconventionale asupra micropropagarii – nanomateriale, apa saracita in deuterium, microropagare in vitro specii protejate, optimizarea obtinerii de compusi fitofarmaceutici in vitro, testari medii de cultura pentru conservarea in vitro pe termen lung a materialului vegetal, fiind dotat cu: Camera sterila dotata cu incinte flux laminar si sistem asepsizare UV, camera de crestere a culturilor cu atmosfera controlata, clinostat, piramida.

Laboratoare de camp

Disciplina Genetica : (sala de lucrari pentru studenti, spatii depozitare material semincer, magazie pentru utilaje) care sunt utilizate in evaluarea fondului de gene la cultivare de grau, Triticale, T. Monoccocum, mentinerea colectiilor de populatii locale de interes agricol, horticol, plante aromatice si specii neglecte, evaluarea variabilitatii clonale si valorii economice la Robinia pseudoaccacia (plantaj clone - Statiunea Tinerilor Naturalisti Timisoara), cu dotari corespunzatoare (echipament de pregatire a solului si intretinerea culturilor, pentru infiintarea experientelor din camp, pentru recoltare, aparatura pentru determinari cantitative la plante, germinator, spatii pentru conservarea resurselor genetice vegetale.

 

Biblioteca “PROF.DR. DOC.ST. IULIAN DRACEA” Fond de literatura de specialitate de peste 3000 volume.

 

CENTRUL DE CONSULTANTA SI COOPERARE RURALA EUROREGIONALA (CC&EU)

Centrul are statutul unui ONG pe langa USAMVB Timisoara avand rol de extensie universitara (asigurand transferul informatiei stiintifice catre mediul de productie si afaceri), ofera consultanta in vederea intocmirii cererilor de finantare, efectueaza analize de plante si sol cu posibilitati de deplasare pe teren. Dotarea laboratorului cuprinde: multiparametru, aparat de distilare a apei, clorofilmetru, 10 sisteme de calcul, imprimanta, xerox, truse pentru teste rapide de analiza sol si planta, sistem analiza elementelor minerale.

Centrul dispune de un autolaborator mobil pentru prelevarea probelor si efectuarea unor analize preliminare cu ajutorul kit-urilor pentru teste rapide. .

 

INSTITUTUL EURO-REGIONAL DE CERCETARI iN BIORESURSE ENERGETICE VEGETALE (BIOEN)

Institutul este creat sub forma unui ONG pe langa USAMVB Timisoara. Principalul obiectiv este de a dezvolta cercetari legate de utilizarea resurselor vegetale ca sursa de energie neconventionala. Institutul dispune de o Statie Pilot si un laborator pentru analiza calitatii uleiurilor vegetale.

Statia Pilot are ca scop obtinerea biodieselului avand ca dotare o presa ulei, procesor biodisel, rezervoare.

Laborator pentru analiza calitatii uleiurilor vegetale stabilieste compozitia uleiurilor, densitatea, aciditatea, punctul de inflamabilitate si echipat cu: densimetru, centrifuga cu sistem de incalzire, vascozimetru, aparat pentru determinarea reziduurilor de carbon, titrator Karl-Fisher, aparat automat pentru determinarea punctului de inflamabilitate. 

 


 


Actualizat de: AdminHORTI la data 2014-10-17
Web design Timisoara
Prezentare Facultate  |    Noutati  |   Evenimente  |   Localizare pe harta  |   Contact
USABMVT
Copyright © 2017. Toate drepturile rezervate
Web design Timisoara