Ultimele Noutati
Programului National - Tabere Studentesti 2017
 
Apr
24
Postat de: Admin TPA
Sectiune: Fac. de T.P.A
Programului National - Tabere Studentesti 2017
Calendar Evenimente
<< Mai, 2017 >>
DuLuMaMiJoViSa
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Parteneri
 
 
Istoric
În septembrie 1990 , în Universitatea de Științe Agricole a Banatului Timișoara, se organiza prima sesiune de admitere pentru o secție nou creată, ca parte integrantă a Catedrei de Biologie din Facultatea de Agricultură, secția Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole (T.P.P.A).
 
În 1992, colectivul secției T.P.P.A. s-a structurat într-o catedra distincta: catedra V a Facultății de Agricultură.
 
În anul 1995, prin Ordinul Ministrului Învățământului, se emite actul oficial de înființare a unei noi facultăți a Universității – Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare .
 
În luna iunie a aceluiași an, își susține examenul de licență prima promoție de absolvenți ai facultății, care devin ingineri în profilul ingineriei produselor alimentare.
Începând cu anul universitar 1995/1996, facultatea a fost structurata pe trei specializări:
 
Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole (T.P.P.A.) – pe scheletul căreia s-a înființat facultatea – asigură formarea unor ingineri competenți în exploatarea modernă a sistemelor de producție agroalimentară: morărit și panificație, prelucrarea cărnii și a produselor din carne, prelucrarea laptelui și a produselor lactate, tehnologii extractive și fermentative.
 
Controlul și Expertiza Produselor Agroalimentare (C.E.P.A.) – pregătește ingineri cu competențe în evaluarea aspectelor privind calitatea produselor agroalimentare, siguranța alimentelor, autenticitatea și trasabilitatea în domeniul agroalimentar.
 
Extracte și Aditivi Naturali Alimentari (E.A.N.A.) – formează ingineri a căror pregătire tehnică de specialitate le conferă competențe în domeniul extractelor și aditivilor naturali, recomandați cu tot mai multă insistență de toate organismele specializate FAO/OMS ca înlocuitori ai celor sintetici, din considerente ecologice și de protecția consumatorilor, în recepturile alimentare moderne.
 
În anul 2004, odată cu încheierea mandatului domnului decan Ionel Jianu – cel care a întemeiat învățământul superior alimentar timișorean și l-a coordonat de la înființare – facultatea era structurată pe trei catedre, asigurând studii inginerești de lungă durată de 5 ani la cursurile de zi cu frecvență, la toate cele trei specializări, urmate de doi ani de masterat și apoi posibilitatea pregătirii prin doctorat, respectiv cursuri de învățământ la distantă, organizate începând cu anul universitar 2000/2001.
 
Din anul 2004, la conducerea facultății a urmat domnul decan Dorel Pârvu, în al cărui mandat s-a inițiat compatibilizarea planurilor de învățământ cu cele ale Uniunii Europene conform Procesului de la Bologna. Astfel, durata ciclului de studii s-a redus de la 5 la 4 ani, cu continuarea ciclului de învățământ postuniversitar (master) de 2 ani, urmat de pregătire prin doctorat de 3 ani. Astfel s-a implementat modelul european de studii pe schema 4 + 2 + 3 ani.
 
Din anul 2008, conducerea facultății este asigurată de echipa domnului decan Teodor – Ioan Trașcă, care a inițiat reorganizarea facultății, astfel încât începând cu anul universitar 2008/2009, facultatea este structurată pe trei departamente – Tehnologii Alimentare (T.A.); Control și Expertiza Alimentara (C.E.A.); Inginerie Chimica (I.C.) – iar anul universitar de studii este împărțit pe sistem modular semestrial.
 
Din anul 2010, se înființează IOSUD pe domeniul Ingineria Produselor Alimentare (primul în România) având în componență 3 conducători de doctorat.
 
Începând cu anul 2012 în cadrul facultății noastre a luat naștere o nouă specializare: Protecția Consumatorului și a Mediului (P.C.M.). - pregătește ingineri cu competențe în:
abilități în analiza materiilor prime alimentare provenite din pescuit (seafood), vânat, flora spontană (fructe de pădure, ciuperci etc.); însușirea cerințelor legale și a standardelor internaționale din domeniul protecției consumatorului și a mediului (ISO 14001:2004);
proiectarea și managementul tehnologiilor de prelucrare a produselor alimentare cu respectarea cerințelor legale în domeniul protecției mediului;    
 
În prezent, facultatea este acreditata, cu toate cele patru specializări, având și 5 mastere în domeniul Ingineria Produselor Alimentare: Siguranta si Biosecuritatea Produselor Agroalimentare (SBPA),Sisteme de Procesare Ecologică Multifuncțională Integrată a Principiilor Bioactive Naturale  (SPE), Tehnologii Avansate de Procesare a Materiilor Prime Agricole(TAP), Aliment – Nutriție Umană (ANU ) și un master în limba engleză Aliment – Nutriție Umană (ANU)
 
Incepând cu anul 2012, conducerea facultății este asigurată de echipa domnului decan Adrian Riviș, care a inițiat reorganizarea facultății, astfel încât începând cu anul universitar 2012/2013, facultatea este structurată pe trei departamente – Tehnologii Alimentare (T.A.); Control și Expertiză Alimentară (C.E.A.); Știința Alimentului (Ș.A) – iar anul universitar de studii este împărțit pe sistem semestrial.
 
Un aspect important al activităților desfășurate în facultate, devenit deja tradiție, îl constituie simpozionul anual „Food Science, Processes and Technologies: New Trends in Food Safety and Processing”, aflat la cea de a XVII-a ediție.
 
De la înființare și până în prezent, facultatea a fost condusă de următoarele echipe manageriale:
  
Decani:
2012 – prezent Prof.Dr.Ing. Adrian Riviș
2008 – 2012 Prof.Dr.Ing. Teodor – Ioan Trașcă
2004 – 2008 Prof.Dr.Ing. Dorel Pârvu
1995 – 2004 Prof.Dr.Ing. Ionel Jianu
1992 – 1995 Prof.Dr.Ing. Ionel Jianu – șef de catedră
1990 – 1992 Prof.Dr.Ing. Ionel Jianu – coordonator specializare 
 
Prodecani:
2016  – prezent Prof.Dr.Ing. Teodor - Ioan Trașcă
2012 – prezent Prof.Dr.Ing. Nicoleta Hădărugă
2012  – 2016 Prof.Dr.Ing. Călin Jianu
2008 – 2012 Prof.Dr.Ing. Adrian Riviș
2004 – 2008 Prof.Dr. Iosif Gergen
1995 – 2004 Prof.Dr.Ing. Dorel Pârvu
Secretari științifici:
2008 – 2012 Prof.Dr.Ing. Nicoleta Hădărugă
2000 – 2008 Prof.Dr. Constantin Mateescu
1995 – 2000 Prof.Dr. Florian Creț
 
În prezent, activitatea de secretariat a facultății este asigurată de:
Ing. Daniela Herpuț – secretară șefă

Actualizat de: Admin TPA la data 2016-11-11
Web design Timisoara
Prezentare Facultate  |    Noutati  |   Evenimente  |   Localizare pe harta  |   Contact
USABMVT
Copyright © 2017. Toate drepturile rezervate
Web design Timisoara