Ultimele Noutati
MEDALIA DE AUR LA SALONUL INTERNATIONAL DE INVENTICA GENEVA, EDITIA 2017
 
Apr
03
Postat de: AdminAGRO
Sectiune: Faculty of Agriculture
MEDALIA DE AUR LA SALONUL INTERNATIONAL DE INVENTICA GENEVA, EDITIA 2017
Calendar Evenimente
<< Iulie, 2017 >>
DuLuMaMiJoViSa
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Parteneri
 
 
Istoric

 

Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timișoara are o tradiție de peste 70 de ani în peisajul învățământului agronomic superior din România. De la înființarea sa în anul 1945 și până în prezent, Facultatea de Agricultură s-a impus ca o instituție de referință, dezvoltându-se progresiv în raport cu evoluția cunoașterii științifice și a societății, în ansamblu. Până în anul 1989, Facultatea a funcționat doar cu specializarea Agricultură, celelalte fiind înființate ulterior, ca răspuns la solicitările realității agriculturii românești, dar și ca modalități de a răspunde eficient exigențelor societății bazate pe cunoaștere. În prezent, Facultatea funcționează cu următoarele programe de studiu: Agricultură, Protecția plantelor, Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară, Biologie, Ingineria și protecția mediului în agricultură, Măsurători terestre și Cadastru, Mașini și instalații pentru agricultură și industria alimentară.

În urma Dictatului de la Viena, Facultatea de Agricultură din Cluj s-a refugiat la Timișoara, funcționând în cadrul Școlii Politehnica. La data de 30 iulie 1945, Regele Mihai I a promulgat Legea 617 pentru înființarea Facultății de Agronomie din Timișoara, Lege considerată ca fiind „actul de naștere” al acestei instituții. Cu această ocazie, facultatea a fost dotată și cu o serie de ferme: Timișoara, Ceala-Arad, Voiteni, Teremia Mare.

În urma Reformei învățământului din 1948 s-a înființat Institutul Agronomic din Timișoara, care a funcționat cu această denumire, în structuri diferite, până în anul 1990. În timp, Institutul a avut în componența sa, pe lângă Facultatea de Agronomie și o Facultate de Medicină Veterinară și una de Zootehnie.

În prezent, procesul didactic și de cercetare din cadrul Facultății se desfășoară prin cinci departamente:

  1. Tehnologii agricole
  2. Dezvoltare durabilă și ingineria mediului
  3. Științele solului
  4. Biologie și protecția plantelor
  5. Departamentul pentru pregătirea personalului didactic.

Pregătirea studenților de la ciclul de licență se realizează în cadrul a șapte programe de studiu, derulate prin cursuri de „zi” și „IFR” (învățământ cu frecvență redusă, pentru programele Agricultură și Ingineria și protecția mediului in agricultură), cu durata studiilor de 4 ani (excepție făcând studenții de la Biologie, care studiază 3 ani). În urma examenului de licență absolvenții obțin titlul de „Inginer diplomat” (pentru programele: Agricultură, Protecția plantelor, Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară; Ingineria și protecția mediului în agricultură, Măsurători terestre și cadastru, Mașini și instalații pentru agricultură și industria alimentară) și de „Licențiat în biologie” (pentru specializarea Biologie).

Absolvenților li se oferă posibilitatea de a-și continua studiile la ciclul de master, în cadrul a șapte programe de studiu: Agricultură ecologică, Tehnologii sustenabile pentru culturi de câmp, Sisteme de producere a furajelor, Utilizarea durabilă a terenurilor agricole, Biologie aplicată în agricultură, Gestiunea mediului și a resurselor naturale, Protecție și expertizare fitosanitară. Studiile se pot aprofunda cu ciclul de pregătire prin doctorat, având o durată de 3 ani și finalizându-se cu obținerea titlului științific de „Doctor în Agronomie”.


Actualizat de: AdminAGRO la data 2016-12-09
Web design Timisoara
Prezentare Facultate  |    Noutati  |   Evenimente  |   Localizare pe harta  |   Contact
USABMVT
Copyright © 2017. Toate drepturile rezervate
Web design Timisoara