Ultimele Noutati
MEDALIA DE AUR LA SALONUL INTERNATIONAL DE INVENTICA GENEVA, EDITIA 2017
 
Apr
03
Postat de: AdminAGRO
Sectiune: Faculty of Agriculture
MEDALIA DE AUR LA SALONUL INTERNATIONAL DE INVENTICA GENEVA, EDITIA 2017
Calendar Evenimente
<< Iulie, 2017 >>
DuLuMaMiJoViSa
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Parteneri
 
 
Managementul înregistrãrii sistematice în contextul dezvoltãrii rurale

1. Misiunea

Misiunea principală a programului de MANAGEMENTUL ÎNREGISTRĂRII SISTEMATICE ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII RURALE este de a pregăti specialiști în domeniul dezvoltării rurale la nivel național.

Ponderea populației rurale și a suprafeței ocupate de spațiul rural, precum și importanța vieții rurale pentru o țară, fac ca problema dezvoltării și amenajării rurale să capete dimensiuni și importanță națională și internațională.

Problema dezvoltării și amenajării rurale este una dintre cele mai complexe teme ale contemporaneității, datorită faptului că, în esența sa, presupune realizarea unui echilibru între cerința de conservare a spațiului rural economic, ecologic și social-cultural, pe de o parte, și tendința de modernizare a vieții rurale, pe de altă parte. În același timp, dezvoltarea și amenajarea rurală se află la confluența dintre tendința de expansiune a urbanului, a dezvoltării agresive a industriei în spațiul rural și cerința de a menține, pe cât este posibil, ruralul la dimensiunile sale actuale. În fine, dezvoltarea și amenajarea rurală, care tinde să se modernizeze, să se europenizeze ca arie de cuprindere, la nivelul fiecărei țări, are ca principal obiectiv menținerea și conservarea caracterului național al spațiului și culturii rurale, iar acolo unde s-au produs grave distrugeri (fizice sau socio-culturale) locale, regionale sau naționale (cum este cazul țărilor foste comuniste și în unele zone superindustrializate în Europa occidentală) se propunea soluția reconstrucției sau, eventual, a restaurării acestor zone, în sensul readucerii lor la standardele de ruralitate.

În cadrul specializării de ,,MANAGEMENTUL ÎNREGISTRĂRII SISTEMATICE ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII RURALE” un rol important îl are posibilitatea de a aplica tehnicile și cunoștințele din domeniu în cadrul cercetării și proiectelor aferente din domenii conexe, realizându-se astfel o interdisciplinaritate și corelare a direcțiilor de studiu și cercetare-dezvoltare. În acest sens, misiunea specializării este de a aprofunda noțiunile legate de cunoașterea, cercetarea, ameliorarea și dezvoltarea spațiului rural, activități de importanță vitală pentru o țară, atât prin dimensiunea spațiului rural, exprimată prin suprafața deținută, cât și prin ponderea populației ocupate în activități productive, de servicii social-culturale, de habitat și de turism.

Alături de cele amintite mai sus, dezvoltarea unor ferme individuale, sistematizarea și amenajarea întregului spațiu rural, alimentările cu apă și evacuările de ape uzate, în mod controlat, evidența situației parcelelor cadastrale, toate acestea fac necesară pregătirea unui specialist în domeniul dezvoltării rurale.

2. Obiective

Obiectivele de formare specifice specializării de MANAGEMENTUL ÎNREGISTRĂRII SISTEMATICE ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII RURALE sunt generate de îndeplinirea și punerea în aplicare a următoarelor trei categorii de obiective:

Obiective cognitive:

 • dezvoltarea capacității de a utiliza concepte specifice înregistrării sistematice în contextul dezvoltării rurale;
 • formarea capacității de evaluare a gradului de complexitate a activităților specifice înregistrării sistematice în raport cu specificul fiecărei zone rurale;
 • dezvoltarea abilităților de interpretare a paradigmelor din domeniul înregistrării sistematice în vederea identificării unor soluții favorabile dezvoltării rurale.

Obiective aplicative:

 • formarea deprinderilor de elaborare și implementare a strategiilor specifice managementului dezvoltării spațiului rural;
 • antrenarea capacității de gestionare și promovare a resurselor de dezvoltare rurală durabilă;
 • dezvoltarea abilităților de conducere a acțiunilor de înregistrare sistematică în contextul dezvoltării rurale;
 • formarea capacității de consiliere profesională în vederea promovării înregistrării sistematice în mediul rural;
 • dezvoltarea capacității de elaborare a unor proiecte profesionale specifice domeniului înregistrării sistematice;
 • dezvoltarea deprinderilor de aplicare a modelelor si tehnicilor de înregistrare sistematică în vederea optimizării activităților din mediul rural.

Obiective de comunicare și relaționare:

 • dezvoltarea capacității de comunicare și negociere cu beneficiarii lucrărilor de înregistrare sistematică;
 • dezvoltarea deprinderilor de relaționare interpersonală și lucru în echipă;
 • formarea prin pregătire psiho-pedagogică a unor cadre didactice de specialitate în domeniul dezvoltării rurale.

Misiunea specializării este didactică, științifică și de consulting. Principala preocupare o reprezintă pregătirea profesională la un înalt nivel științific și tehnologic a viitorilor specialiști ce vor activa în domeniul dezvoltării rurale. În acest sens, planul de învățământ și conținutul programelor disciplinelor urmăresc realizarea unei pregătiri profesionale corespunzătoare care la va da posibilitatea absolvenților să desfășoare activități în instituții publice și private din domeniile de competență, servicii de consultanță, în învățământ și cercetare sau ca experți în domeniu. În paralel, se urmărește antrenarea studenților în activitățile de cercetare științifică a disciplinelor de profil, inclusiv a celor angajați pe bază de contract, în vederea formării deprinderilor și însușirii metodicii de cercetare.

3. Discipine studiate

PLANUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT


Actualizat de: AdminAGRO la data 2017-03-21
Web design Timisoara
Prezentare Facultate  |    Noutati  |   Evenimente  |   Localizare pe harta  |   Contact
USABMVT
Copyright © 2017. Toate drepturile rezervate
Web design Timisoara