FacebookTwitterYoutubeInstagram

Istoric

In septembrie 1990, in Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului Timisoara, se organiza prima sesiune de admitere pentru o sectie nou creata, ca parte integranta a Catedrei de Biologie din Facultatea de Agricultura, sectia Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole (T.P.P.A).
 
In 1992, colectivul sectiei T.P.P.A. s-a structurat într-o catedra distincta: catedra V a Facultatii de Agricultura.
 
In anul 1995, prin Ordinul Ministrului Invatamantului, se emite actul oficial de infiintare a unei noi facultati a Universitatii – Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare.
 
In luna iunie a aceluiasi an, isi sustine examenul de licenta prima promotie de absolventi ai facultatii, care devin ingineri în profilul ingineriei produselor alimentare.
 
Incepand cu anul universitar 1995/1996, facultatea a fost structurata pe trei specializari:
 
Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole (T.P.P.A.) – pe scheletul careia s-a infiintat facultatea – asigura formarea unor ingineri competenti in exploatarea moderna a sistemelor de productie agroalimentara: morarit si panificatie, prelucrarea carnii si a produselor din carne, prelucrarea laptelui si a produselor lactate, tehnologii extractive si fermentative.
 
Controlul si Expertiza Produselor Agroalimentare (C.E.P.A.) – pregateste ingineri cu competente in evaluarea aspectelor privind calitatea produselor agroalimentare, siguranta alimentelor, autenticitatea si trasabilitatea in domeniul agroalimentar.
 
Extracte si Aditivi Naturali Alimentari (E.A.N.A.) – formeaza ingineri a caror pregatire tehnica de specialitate le confera competente in domeniul extractelor si aditivilor naturali, recomandati cu tot mai multa insistenta de toate organismele specializate FAO/OMS ca inlocuitori ai celor sintetici, din considerente ecologice si de protectia consumatorilor, in recepturile alimentare moderne.
 
In anul 2004, odata cu incheierea mandatului domnului decan Ionel Jianu – cel care a intemeiat invatamantul superior alimentar timisorean si l-a coordonat de la infiintare – facultatea era structurata pe trei catedre, asigurand studii ingineresti de lunga durata de 5 ani la cursurile de zi cu frecventa, la toate cele trei specializari, urmate de doi ani de masterat si apoi posibilitatea pregatirii prin doctorat, respectiv cursuri de invatamant la distanta, organizate incepand cu anul universitar 2000/2001.
 
Din anul 2004, la conducerea facultatii a urmat domnul decan Dorel Parvu, in al carui mandat s-a initiat compatibilizarea planurilor de invatamant cu cele ale Uniunii Europene conform Procesului de la Bologna. Astfel, durata ciclului de studii s-a redus de la 5 la 4 ani, cu continuarea ciclului de invatamant postuniversitar (master) de 2 ani, urmat de pregatire prin doctorat de 3 ani. Astfel s-a implementat modelul european de studii pe schema 4 + 2 + 3 ani.
 
Din anul 2008, conducerea facultatii este asigurata de echipa domnului decan Teodor – Ioan Trasca, care a initiat reorganizarea facultatii, astfel incat incepand cu anul universitar 2008/2009, facultatea este structurata pe trei departamente – Tehnologii Alimentare (T.A.); Control si Expertiza Alimentara (C.E.A.); Inginerie Chimica (I.C.) – iar anul universitar de studii este impartit pe sistem modular semestrial.
 
Din anul 2010, se infiinteaza IOSUD pe domeniul Ingineria Produselor Alimentare (primul in Romania) avand in componenta 3 conducatori de doctorat.
 
Incepand cu anul 2012 in cadrul facultatii a luat nastere o noua specializare: Protectia Consumatorului si a Mediului (P.C.M.), care pregateste ingineri cu competente in: analiza materiilor prime alimentare provenite din pescuit (seafood), vanat, flora spontana (fructe de padure, ciuperci etc.); insusirea cerintelor legale si a standardelor internationale din domeniul protectiei consumatorului si a mediului (ISO 14001:2004); proiectarea si managementul tehnologiilor de prelucrare a produselor alimentare cu respectarea cerintelor legale în domeniul protectiei mediului.  
 
In prezent, facultatea este acreditata, cu toate cele patru specializari, avand si 6 mastere in domeniul Ingineria Produselor Alimentare: Siguranta si Biosecuritatea Produselor Agroalimentare (S.B.P.A.), Sisteme de Procesare Ecologica Multifunctionala Integrata a Principiilor Bioactive Naturale  (S.P.E.), Tehnologii Avansate de Procesare a Materiilor Prime Agricole (T.A.P.), Aliment – Nutritie Umana (A.N.U.), Tehnici Moderne in Gastrotehnie si Catering (T.M.G.C.) si un master in limba engleza Food – Human Nutrition (F.H.N.).

Incepand cu anul 2012, conducerea facultatii este asigurata de echipa domnului decan Adrian Rivis, care a reorganizat departamentele facultatii, astfel incat incepand cu anul universitar 2012/2013, facultatea este structurata pe trei departamente – Tehnologii Alimentare (T.A.); Control si Expertiza Alimentara (C.E.A.); Stiinta Alimentului (S.A.) – iar anul universitar de studii este impartit pe sistem semestrial.

Totodata, din dorinta de compatibilizare cu denumirile consacrate la nivel european si national, incepand cu anul 2018, facultatea poarta denumirea de Facultatea de Inginerie Alimentara.

Un aspect important al activitatilor desfasurate in facultate, devenit deja traditie, il constituie simpozionul anual „Food Science, Processes and Technologies: New Trends in Food Safety and Processing”, respectiv Conferinta Internationala de Chimia, Ingineria si Tehnologia Alimentului.

De la infiintare si pana in prezent, facultatea a fost condusa de urmatoarele echipe manageriale:

 

Decani:

2012 – prezent Prof.Dr.Ing. Adrian Rivis

2008 – 2012 Prof.Dr.Ing. Teodor – Ioan Trasca

2004 – 2008 Prof.Dr.Ing. Dorel Parvu

1995 – 2004 Prof.Dr.Ing. Ionel Jianu

1992 – 1995 Prof.Dr.Ing. Ionel Jianu – Sef de catedra

1990 – 1992 Prof.Dr.Ing. Ionel Jianu – Coordonator specializare 

 

Prodecani:

2012 – prezent Prof.Dr.Ing. Nicoleta Hadaruga

2022 - prezent Conf. Dr. Ing. Corina MEGYESI - Prodecan interimar

2019 – 2022 Conf.Dr.Ing. Diana Veronica RADU

2016 – 2019 Prof.Dr.Ing. Teodor - Ioan Trasca

2012 – 2016 Prof.Dr.Ing. Calin Jianu

2008 – 2012 Prof.Dr.Ing. Adrian Rivis

2004 – 2008 Prof.Dr. Iosif Gergen

1995 – 2004 Prof.Dr.Ing. Dorel Parvu

 

Secretari Stiintifici:

2008 – 2012 Prof.Dr.Ing. Nicoleta Hadaruga

2000 – 2008 Prof.Dr. Constantin Mateescu

1995 – 2000 Prof.Dr. Florian Cret

 

In prezent, activitatea de secretariat a facultatii este asigurata de:

Ing. Daniela Herput – Secretara sefa

NEWSLETTER
USAMVBT
Telefon 0256/277327, 0256/277004
Calea Aradului, Nr. 119
Adresa
FacebookTwitterYoutubeInstagram
PlatiOnline
Copyright © 2024 USVT . Web design by Royalty