FacebookTwitterYoutubeInstagram

Colorarea frunzelor de porumb

Home » Extensie universitara » Informatii pentru fermieri » Colorarea frunzelor de porumb

Stimați fermieri!

Primăvara 2020 s-a dovedit extrem de dificilă pentru agricultură, datorită condițiilor climatice. Seceta este cumplită iar pagubele imense. Astăzi vreau să aduc în atenția dumneavoastră porumbul. După cum arată acum, s-ar zice că porumbul promite în acest an. Se spune că în anii în care salcâmul înflorește abundent, producția de porumb va fi bună. Vom trăi și vom vedea. Deocamdată porumbul este la începutul dezvoltării și primele manifestări la temperaturile scăzute din timpul nopții și a uscăciunii solului încep să apară. În urma investigării unor sole de porumb din județul Timiș, m-am gândit să împărtășesc cu dumneavoastră rezultatele acestui control.

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin alături de Facultatea de Agricultură din Timișoara, vin în sprijinul fermierilor ori de câte ori sunt solicitate. Nu ezitați să ne chemați atunci când vă confruntați cu probleme de protecția plantelor și nu numai.

Astăzi vorbim despre colorația violacee a frunzelor de porumb la începutul sezonului de creștere.

 

De ce se colorează frunzele de porumb în violaceu?

 

Motivele pentru apariția acestui simptom sau fenomen pot fi mai multe. De obicei apar atunci când plantele sunt supuse unui stres. Stresul poate fi cauzat de temperaturile reci din timpul nopților ce urmează după zile calde, însorite, de solurile uscate dar și umede, probleme de pH (scăzut sau ridicat), creșterea restricționată sau blocată a rădăcinilor în solurile compacte.

 

Ce se întâmplă în frunze?

 

În urma fotosintezei, în frunzele de porumb se produc zaharuri. În mod obișnuit, zaharurile sunt metabolizate pentru a produce energia necesară creșterii și dezvoltării rădăcinilor. Ei bine, în cazul când apar temperaturi scăzute sau vreme rece, zaharurile tind să se acumuleze în frunze. Din cauza asta se declanșează formarea pigmenților antocianici care duc la colorarea violacee a frunzelor. Pigmenții antocianici nu afectează conținutul de clorofilă din frunză. Specialiștii afirmă că de cele mai multe ori, fenomenul de colorare violacee a frunzelor de la începutul creșterii porumbului, nu afectează producția. Totuși, dacă colorația persistă și după V6, trebuie să vă îngrijorați și să duceți probe de sol la analize. De asemenea, după cum știți, există și o predispoziție genetică a unor hibrizi de porumb spre colorația violacee.

Când vremea rece trece iar temperaturile cresc, zaharurile vor fi metabolizate normal și plantele își vor recâștiga culoarea verde.

Un alt motiv al apariției colorației violacee a frunzelor de porumb este creșterea restrânsă a rădăcinilor în solurile grele, compacte sau mai bine zis blocarea creșterii.

Pe lângă motivele amintite mai sus, deficiența de fosfor poate determina colorarea violacee a frunzelor de porumb, însă deficitul de fosfor de la începutul creșterii poate fi pus și pe seama creșterii lente a sistemului radicular. Acest aspect poate fi ușor verificat prin efectuarea unor analize de sol. Dacă în sol există destul fosfor, orice aplicare în plus nu va duce la dispariția colorării violacee a frunzelor (înverzirea frunzelor).

Nu uitați! Dacă colorația persistă și după apariția frunzei 6, luați măsuri, duceți probe de sol la analize.

Personal, cred că acum fenomenul se datorează nopților răcoroase dar și secetei cumplite care face ca fosforul să nu poată fi asimilat de plantă.

Pe lângă colorația violacee a frunzelor am mai observat un simptom care mi-a atras atenția. Frunze înroșite de la vârf spre bază în proporții diferite, mai ales cele inferioare. Locul unde se termină colorația roșietică închisă este perfect drept. Dacă tragem de vârful frunzei, țesutul înroșit se detașează și cade la sol. Acest simptom, spun specialiștii în porumb, poate avea mai multe cauze: deficit sever de fosfor, sol compact, vreme rece, pH scăzut al solului etc. Cert este că poate fi un semn că planta suferă.

 

 

Șef Laborator Protecția plantelor SCDA Lovrin - CS III dr. ing. Cotuna Otilia

Șef lucr. dr. FACULTATEA DE AGRICULTURĂ - USAMVB Timișoara

 

Notă: Acest material nu poate fi utilizat de către nimeni fără acordul autorului, al SCDA Lovrin și al USAMVB Timișoara. Fotografiile sunt originale și nu pot fi folosite în lucrări științifice, articole sau cărți, etc..fără acceptul autorului. SCDA Lovrin, prin Laboratorul de Protecția plantelor și Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB Timișoara, dorește să vină în sprijinul fermierilor cu informații corecte, din teren, cu privire la bolile și dăunătorii din culturile agricole. În acest sens, materialul poate fi studiat și distribuit de către cei direct interesați.

 

 

 

NEWSLETTER
USAMVBT
Telefon 0256 277 007
Calea Aradului nr.119, 300645 Timisoara, jud. Timis, Romania
Adresa
FacebookTwitterYoutubeInstagram
PlatiOnline
Copyright © 2022 USAMBVT . Web design by Royalty