FacebookTwitterYoutubeInstagram

Septorioza frunzelor

Stimați fermieri!

 

AVERTIZARE!

 

Este momentul să verificați starea fitosanitară a culturilor de grâu și să decideți aplicarea primului tratament. De regulă, primul tratament în culturile de cereale este bine să se facă în intervalul fenologic ”începerea alungirii paiului - apariția frunzei stindard” adică BBCH 30 - 39. Momentul optim dumneavoastră îl puteți alege în cadrul acestui interval, funcție de starea de sănătate a culturilor. Așadar, este foarte important să monitorizați culturile de grâu în această perioadă.

Vă atrag atenția că există deja patogeni instalați în culturile de grâu. În urma verificării mai multor culturi de grâu din județul Timiș am constatat prezența fungului Zymoseptoria tritici care produce boala numită septorioza frunzelor. Diagnosticul din câmp a fost confirmat apoi la microscop. În solele verificate frecvența atacului este de 100% iar intensitatea pe frunze depășește 30% (în medie). Tratamentul împotriva septoriozelor trebuie să se facă atunci când PED (pragul economic de dăunare) trece de 10% intensitate. Grâul controlat este semănat în monocultură în mare parte. Fermierul a recunoscut că practică monocultura și rotațiile scurte. Este posibil ca și semințele să fi fost contaminate.

 

Trebuie să știți că septoriozele se transmit de la un an la altul prin resturile vegetale infectate unde pot trăi mai mult de un an de zile sub formă de miceliu, picnidii cu picnospori și uneori prin peritecii cu asce și ascospori. Un alt mod de transmitere este prin sămânță. Miceliul supraviețuiește în tegument iar picnidiile în șanțul ventral al cariopselor și în smocul de perișori. Cu siguranță, toamna caldă și iarna blândă au favorizat realizarea infecțiilor, atât în toamnă cât și în această primăvară. Sporii acestui fung sunt capabili să germineze la temperaturi cuprinse între 6 și 8 grade Celsius.

 

Atunci când patogenul s-a instalat este bine să alegeți cu atenție fungicidul. O combinație de mai multe substanțe active vă poate proteja o perioadă mai lungă de timp (de contact și sistemice). Marea majoritate a fungicidelor omologate pentru combaterea patogenilor din culturile de cereale au spectru larg de acțiune, controlând mai mulți patogeni. La cereale, după cum știți, discutăm de un complex de boli foliare, boli ale bazei tulpinii și boli ale spicului.

Dacă cultura dumneavoastră este bolnavă la acest moment puteți interveni cu una din următoarele combinații de fungicide:

 

 

Șef Laborator Protecția plantelor SCDA Lovrin - CS III dr. ing. Cotuna Otilia

Șef lucr. dr. FACULTATEA DE AGRICULTURĂ - USAMVB Timișoara

 

Notă: Acest material nu poate fi utilizat de către nimeni fără acordul autorului, al SCDA Lovrin și al USAMVB Timișoara. Fotografiile sunt originale și nu pot fi folosite în lucrări științifice, articole sau cărți, etc..fără acceptul autorului. SCDA Lovrin, prin Laboratorul de Protecția plantelor și Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB Timișoara, dorește să vină în sprijinul fermierilor cu informații corecte, din teren, cu privire la bolile și dăunătorii din culturile agricole. În acest sens, materialul poate fi studiat și distribuit de către cei direct interesați.

 

 

NEWSLETTER
USAMVBT
Telefon 0256 277 007
Calea Aradului nr.119, 300645 Timisoara, jud. Timis, Romania
Adresa
FacebookTwitterYoutubeInstagram
PlatiOnline
Copyright © 2022 USAMBVT . Web design by Royalty