Pentru ciclul licență, Facultatea de Management și Turism Rural vine în întâmpinarea viitorilor studenți cu 3 programe de studiu:
- INGINERIA ȘI MANAGEMENTUL AFACERILOR AGRICOLE/INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ
- INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAȚIA PUBLICĂ ȘI AGROTURISM
- INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN INDUSTRIA TURISMULUI
Absolvenții facultății noastre își pot desfășura activitatea în următoarele domenii:
- exploatații agricole - compartimentul economic și comercial;
- centre agricole comunale,
- Direcțiile Agricole Județene pentru Agricultură și Dezvoltare rurală,
- Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (M.A.P.D.R.);
- Agenția Națională de Consultanță Agricolă,
- Oficiul Județean de Consultanță Agricolă,
- Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR);
- organele de stat din domeniul dezvoltării și amenajării rurale (OCAOTA, OSPA etc.);
- învățământ și cercetare;
- financiar-bancar, asigurări, administrația de stat;
- infrastructura spațiului rural;
- experți la nivel național și european (UE) pe probleme de agricultură (comerț, valorificare, asigurări etc.), ca experți în domeniul litigiilor generate de circulația juridică a terenurilor;
- exploatații agroturistice;
- rețele informatice pentru activitatea agroturistică
- rețeaua turistică clasică.
La finalizarea celor patru ani de studiu diploma și titlul obținut de absolvenți este cel de inginer.
În anul academic 2020/2021, în cadrul Ciclului Licenţă-ZI, pentru cele trei specializări, numărul total al studenţilor din cadrul Facultăţii de Management și Turism Rural este de 414, gruparea lor pe specializări regăsindu-se mai jos.
Număr studenţi licenţă – ZI pentru anul universitar 2020/2021
Nr. crt. |
Specializarea |
Anul de studiu |
Număr studenţi |
||
Buget |
Taxă |
Total |
|||
1 |
Inginerie şi management în administrarea afacerilor |
I |
28 |
11 |
39 |
II |
29 |
1 |
30 |
||
Inginerie economică în agricultură |
III |
21 |
3 |
24 |
|
IV |
29 |
2 |
31 |
||
TOTAL |
107 |
17 |
124 |
||
2 |
Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism |
I |
28 |
27 |
55 |
II |
32 |
1 |
33 |
||
III |
32 |
2 |
34 |
||
IV |
28 |
3 |
31 |
||
TOTAL |
120 |
33 |
153 |
||
3 |
Inginerie şi management în industria turismului |
I |
29 |
15 |
44 |
II |
28 |
- |
28 |
||
III |
31 |
2 |
33 |
||
IV |
28 |
4 |
32 |
||
TOTAL |
116 |
21 |
137 |
||
TOTAL GENERAL |
343 |
71 |
414 |
Durata studiilor, pentru toate specializările menţionate, este aliniată Hotărârii de la Bologna şi este de 4 ani.
Informaţii suplimentare despre organizarea ciclului de licenţă se pot obţine accesând meniul „Forme de învăţământ” de pe site-ul Universităţii. Informaţii despre examenul de admitere găsiţi aici.
PROGRAMUL DE STUDII: „INGINERIA ȘI MANAGEMENTUL AFACERILOR AGRICOLE”
Misiunea programului de studii este de a forma specialiști, în domeniul de licență inginerie și management, cu o bogată și diversă instruire teoretică și practică, capabili să gestioneze probleme legate de: economia producției agricole, economia și dezvoltarea spațiului rural, gestiunea și administrarea afacerilor, politici agricole și dezvoltare rurală, piața produselor agroalimentare, fiscalitate și finanțare a economiei rurale.
Obiectivele programului de studii urmăresc dobândirea de către absolvenți a următoarelor competențe:
- aplicarea cunoștințelor fundamentale, teoretice și practice, de inginerie pentru efectuarea de calcule, demonstrații și aplicații în activități specifice domeniului inginerie și management;
- proiectarea și implementarea unor sarcini specifice domeniului de inginerie și management integrate cu calculatorul;
- elaborarea de politici și strategii funcționale privind dezvoltarea și finanțarea activităților economice din spațiul rural de complexitate medie;
- planificarea, proiectarea, programarea și conducerea unor procese și sisteme de producție de complexitate medie și evaluarea tehnico-economică a acestora;
- conducerea unităților de producție de complexitate medie și a celor de aprovizionare și desfacere;
- consiliere, consultanță profesională și de integrare pe filiera agroalimentară.
Plan de învățământ - Ingineria și managementul afacerilor agricole - IMAA
PROGRAMUL DE STUDII: „INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAȚIA PUBLICĂ ȘI AGROTURISM”
Misiunea programului de studii constă în:
- Formarea/pregătirea studenților/ specialiștilor din domeniul alimentației publice și a agroturismului, prin participarea la un proces de instruire de nivel superior, care solicită un studiu interdisciplinar pertinent;
- abordarea unitară a turismului rural și agroturismului pe direcție inginerească.
- formarea de ingineri specialiști în strategii și planuri de dezvoltare în sfera serviciilor rurale (turism rural, agroturism, alimentație publică etc).
Obiectivele generale ale programelor de studii de licență se desfășoară pe trei direcții: didactică (educațională), de cercetare ştiinţifică,de educaţie civică.
Pe direcția didactică, obiectivele educaţionale specifice programului de studii de licență Inginerie și management în alimentația publică și agroturism rezultate prin operaţionalizarea competenţelor de formare (competențe profesionale și competențe transversale), sunt structurate pe cele trei dimensiuni:
1.Obiective cognitive asigură:
- Cunoaşterea cadrului legislativ privind mediul şi ecoturismul
- Cunoaşterea structurii şi proprietăţilor biochimice a produselor alimentare
- Cunoaşterea elementelor de calitate a produselor şi serviciilor şi a conceptului de siguranţă alimentară
- Cunoaşterea elementelor cu privire la economia turismului şi a fermei agroturistice
- Asigurarea managementul pensiunilor şi fermelor agroturistice şi a unităţilor de alimentaţie publică
2.Obiective aplicative contribuie la :
- Însuşirea cunoştinţelor de management şi marketing în alimentație publică şi agroturism
- Cunoaşterea elementelor de proiectare conducere şi evaluare a activităţilor agroturistice şi de alimentaţie publică
- Aplicarea tehnicilor şi tehnologiilor de obţinere a produselor alimentare şi valorificarea lor prin servicii turistice
- Cunoaşterea elementelor de bază a biotehnologiilor aplicate în industria alimentară
- Cunoaşterea tehnologiilor de creştere şi exploatare a principalelor specii de amimale şi obţinerea de producţii de calitate
- Cunoaşterea şi însuşirea tehnicilor de lucru în laborator pentru identificarea componentelor chimice din alimente.
3.Obiective de comunicare şi relaţionale - care au drept scop cunoașterea :
- legislaţiei economice, a unor elemente financiar contabile şi juridice aplicate în alimenație publică şi agroturism
- procedeelor de conducere, administrare şi organizare a serviciilor agroturistice conform cu standardele europene şi mondiale ale calităţii
- elementelor de educaţie ecologică privind calitatea produselor (bioalimentare) şi serviciilor turistice
- principiilor de bază privind relaţionarea şi comunicarea în turism.
- (şi) conştientizarea importanţei consumului de hrană sănătoasă.
Plan de învățământ - Inginerie și management în alimentația publică și agroturism - IMAPA
PROGRAMUL DE STUDII: „INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN INDUSTRIA TURISMULUI”
Programul de studii Inginerie şi Management în Industria Turismului răspunde, în condiţiile economiei de piaţă, necesităţilor vitale de perfecţionare a specialiştilor din cadrul activităţilor manageriale de la nivelul unităţilor turistice, agenţiilor de turism etc. De asemenea, programul de studii se adresează mai ales celor implicaţi în activităţi de turism, persoanelor care activează în domeniul dezvoltării sectorului terţiar, tuturor specialiştilor cum sunt: specialiştii din cadrul structurilor locale, regionale, naţionale şi internaţionale, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul terţiar; specialiştii din domeniul managementului economic şi strategic al unităţilor din industria turismului şi a ospitalităţii; specialiştii care activează în Ministerul Turismului şi structurile subordonate acestuia, organizaţii nonguvernamentale care au ca obiect de activitate turismul; specialiştii din învăţământul preuniversitar, universitar şi postuniversitar din domeniu; specialiştii din administraţia de stat; întreprinzători autohtoni sau agenţi economici străini; specialiştii din domeniul relaţiilor internaţionale, experţi în cadrul diverselor organisme zonale, europene şi chiar mondiale, etc.
Misiunea programului presupune:
- abordarea unitară a turismului și a industriei ospitalității pe direcție inginerească.
- formare de ingineri specialiști în domeniul managementului economic și strategic al unităților din industria turismului și a ospitalității.
Obiectivele programului urmăresc:
- formarea de specialiști în proiectarea unor unități de servicii turistice;
- accesarea fondurilor pentru punerea în valoare a resurselor turistice;
- formare de specialiști capabili să desfășoare activitatea pe axa turismului, precum și a echipamentelor specifice hotelurilor și restaurantelor.
- formare de specialiști în protejarea resurselor naturale, păstrarea și valorificarea patrimoniului peisagistic
- formare de specialiști, cu competențe în cunoașterea tehnicilor și tehnologiilor pentru realizarea produselor turistice, privite ca o înlănțuire de procese:
- asigurarea cazării hoteliere
- producția culinară
- transporturi turistice și investiții (construcții noi)
- sisteme de tratament balnear
- agrement și divertisment
- agenții de voiaj
- echipamente specifice lanțurilor de hoteluri și restaurante
- fundamentarea deciziilor de marketing privind produsul turistic și activitatea de promovare;
- formarea printr-o pregătire psihopedagogică corespunzătoare a unor cadre didactice pentru învățământul preuniversitar de specialitate;
- utilizarea diferitelor metode și tehnici de comunicare cu clienții și diverși prestatori de servicii turistice.
Programul de studii Inginerie şi Management în Industria Turismului are ca obiectiv principal pregătirea de specialişti cu competenţe în:
- cunoaşterea tehnicilor şi tehnologiilor pentru realizarea produselor turistice, privite ca o înlănţuire de procese (asigurarea cazării hoteliere; producţia culinară; transporturi; investiţii; sisteme de tratament balnear; agrement; divertisment; agenţii de voiaj; echipamente specifice lanţurilor de hoteluri şi restaurante.);
- întocmirea de proiecte de investiţii în industria turismului din fonduri europene, în industria călătoriilor şi turismului, cu creativitatea tehnică şi managerială necesară, pentru dezvoltarea domeniului şi realizarea de produse turistice oferite “pachet” consumatorului turistic.
Plan de învățământ - Inginerie și management în industria turismului - IMIT