FacebookTwitterYoutubeInstagram

Carti, cursuri, indrumatoare

Home » Publicatii » Carti, cursuri, indrumatoare

GHID PENTRU LUCRARILE DE CADASTRU FUNCIAR
Ed. EUROBIT, 2002
ISBN 973-8181-92-5

Activitatii de cadastru ii revin sarcini multiple si de mare importanta in ceea ce priveste cunoasterea si inventarierea sub aspect cantitativ, calitativ si juridic al fondului funciar al tarii aflat intr-o dinamica fara precedent.

Continand un bogat material informativ, acest ghid este foarte util in domeniul cadastrului funciar. Cuprinde norme tehnice pentru intocmirea cadastrului general, criterii de imparțire a terenurilor, culegerea in teren a datelor cadastrale, calculul suprafetelor si o serie de modele de intocmire a documentatiilor cadastrale prezentate sub forma de Anexe (25 modele).

 


TELEDETECTIE SI SISTEME INFORMATICE GEOGRAFICE IN AGRICULTURA
Ed. EUROBIT, 2007
ISBN 978-973-620-274-2

Obiectivul principal al lucrarii consta in elaborarea unui cadru metodologic de utilizare a datelor de teledetectie la realizarea unui GIS - Sistem Informatic Geografic al resurselor de sol, de teren agricol si elemente de cadastru, pentru o mai buna gestionare a lor.

De asemenea, este facuta o prezentare a elementelor care ajuta la caracterizarea unei imagini satelitare si sunt prezentate metodele de prelucrare si procesare a datelor de teledetectie, pentru o mai buna extragere a elementelor de interes, in vederea gestionarii resurselor naturale. Se propune un model numit „model ISA" care faciliteaza preluarea imaginilor satelitare intr-o anumita zona si la un moment dat, in functie de scopul cercetarii.

 


SISTEME INFORMATICE GEOGRAFICE APLICATII
Ed.UNIVERSITAS Petrosani, 2013
ISBN 978-973-741-333-8

Sistemele GIS pot fi definite ca fiind sisteme informatice capabile sa detina si sa utilizeze date care descriu locuri de pe suprafata Pamantului (date geografice).

Sistemele GIS sunt tot mai des utilizate in practica, in diverse domenii, ca de exemplu: cadastru, mediu, agricultura, planificare urbana, in domenii in care informatia de calitate este decizie de calitate.

Aceasta carte prezinta modul de realizare a Sistemelor Informatice Geografice, precum si modul de achizitie a datelor spatiale si analiza acestor date in diverse moduri, in vederea obtinerii de informatii noi, utile intr-o organizatie sau in cadrul unui proiect.

 


TELEDETECTIE NOTE DE CURS
Timisoara, 2014

Aceasta lucrare contine notiuni teoretice, elementare, din domeniul teledetectiei, specificate in literatura de specialitate, referitoare in special la imaginile satelitare: definitii, mijloace tehnice de achizitie, caracteristici, metode de preprocesare si procesare, modalitati de clasificare etc. Pentru exemplificarea si „vizualizarea" notiunilor prezentate, au fost inserate reprezentari grafice si cartografice, fotografii, imagini satelitare etc.

Parcurgerea prezentei lucrari ofera utilizatorului posibilitatea de a-si insusi notiuni fundamentale de teledetectie care, ulterior, pot fi aplicate in activitatile practice, de interpretare, analiza si valorificare a imaginilor satelitare.

 

 


TELEDETECTIE FUNDAMENTE TEORETICE
Ed.Eurostampa, 2015
ISBN 978-606-32-0080-9

Progresul inregistrat in stiinta si tehnica a impus evolutia rapida a mijloacelor si metodelor specifice teledetectiei din dorinta de a cunoaste cat mai amanuntit componentele mediului inconjurator, precum si evolutia temporala si/sau spatiala a acestora.

Aceasta lucrare contine notiuni teoretice, elementare, din domeniul teledetectiei specificate in literatura de specialitate, referitoare in special, la imaginile satelitare: definitii, mijloace tehnice de achizitie, caracteristici, metode de preprocesare si procesare, modalitati de clasificare, etc.

Parcurgerea prezentei lucrari ofera utilizatorului posibilitatea de a-si insusi notiuni fundamentale de teledetectie care ulterior, pot fi aplicate in activitatile practice, de interpretare, analiza si valorificare a imaginilor satelitare.

 


STUDII DE CONSERVARE DESCRIPTIVA A UNOR ARII NATURALE ROTEJATE DIN JUDETUL TIMIS
Ed. Eurobit Timisoara, 2015
ISBN 978-973-132-208-7

Acest material este publicat in cadrul proiectului transnational BeNatur, „Better management of Natura 2000 sites", implementat de catre Consiliul Judetean Timis, alaturi de 14 institutii partenere din Ungaria, Italia, Austria, Serbia, Grecia si Romania, liderul de proiect fiind „Nimfea-Environment and Nature Conservation Association " din Ungaria.

Scopul principal este acela de diseminare, in societatea civila si stiintifica, a informatiilor legate de habitatele si speciile protejate ale judetului Timis, de crestere a vizibilitatii acestora si nu in ultimul rand de a oferi o informatie structurata unitar privind atat ariile protejate ale judetului Timis, cat si reteaua Natura 2000.

 


INDRUMATOR PENTRU ELABORAREA UNUI PROIECT DE CADASTRU Aspecte teoretice si practice”
Ed. EUROBIT, 2015
ISBN 978-973-132-276-6

Avand ca punct de plecare cerintele impuse de pregatirea superioara a specialistului cu responsabilitati majore in rezolvarea problematicii din domeniul cadastrului, planul lucrarii de fata abordeaza o structura in care sunt tratate notiuni teoretice fundamentale cu privire la etapele si tipurile de documentatii folosite la elaborarea unui proiect de cadastru, potrivit Ordinului Directorului General ANCPI, Nr.700/2014, precum si o serie de aspecte practice in cadrul unor lucrari de cadastru.

Lucrarea se adreseaza studentilor specializarilor: Masuratori Terestre si Cadastru (MTC), Agricultura si Ingineria Mediului, precum si specialistilor care activeaza in domeniul Ingineriei geodezice.

 


TELEDETECTIE APLICATII PRACTICE
Ed. Eurostampa, 2015
ISBN 978-606-32-0134-9

In prezenta lucrare sunt cuprinse aplicatii practice din domeniul teledetectiei, descrise in literatura de specialitate, referitoare in special la: modalitati de achizitionare a datelor satelitare, programe specializate in manipularea si analiza datelor de teledetectie, importul/exportul datelor din software-uri specializate, tehnici de imbunatatire si transformare a imaginilor, clasificari de pixeli si analiza schimbarilor etc.

Pentru exemplificarea si „vizualizarea" notiunilor prezentate, au fost inserate reprezentari grafice si cartografice, fotografii, imagini satelitare, etc.

 

 


CADASTRU GENERAL INREGISTRAREA SISTEMATICA A IMOBILELOR
Ed. Eurostampa, 2015
ISBN 978-606-32-0133-2

Lucrarea de fata a aparut ca o necesitate, pentru a aduce informatii tehnice si legislative suplimentare in domeniul masuratorilor terestre si in mod special in arealul cadastrului si a publicitatii imobiliare.

Cititorul va observa, acolo unde am considerat necesar, o reproducere dupa textul original al normelor, pentru a nu lasa loc interpretarilor pe chestiuni tehnice, care necesita a fi foarte clare.

Importanta si rolul cadastrului in economia oricarei tari si in special pentru tara noastra, a fost si este recunoscut, cu atat mai mult corelat cu momentul si contextul de tranzitie de la un sistem al proprietatii centralizat in ,,mana" statului, la un sistem al proprietatii reglementat odata cu aparitia cadrului legislativ.

 


G.I.S. SI MODELARE CARTOGRAFICA
Ed. UNIVERSITAS Petrosani, 2015
ISBN 978-973-741-434-2

Aceasta lucrare are ca scop dobandirea cunostintelor legate de Sistemele GIS, atat de catre studentii care au prevazute in programa analitica discipline din domeniul Geospatial cat si de persoanele implicate in proiecte in care informatia de calitate este importanta in procesul decizional.

De asemenea, acest material este util specialistilor din diverse domenii de activitate, ca de exemplu: invatamant, agricultura, topografie si cadastru, administratie publica, turism etc., domenii in care realizarea si implementarea Sistemelor Informatice Geografice sunt utile si vin in ajutorul utilizatorilor, in scopul utilizarii corecte a informatiilor spatiale.

 


“Tehnologia culturilor de camp” Ed. a II-a Revizuita si actualizata
Ed. Eurobit 2016
ISBN:978-973-132-353-4

Cartea “Tehnologia culturilor de camp” Ed. a II-a Revizuita si actualizata, se adreseaza in primul rand studentilor, carora le pune la dispozitie date recente privind soiurile si hibrizii zonatisi date cu privire la cele mai noi erbicide, fungicide si insecticide autorizate si utilizate in elaborarea tehnologiilor plantelor.

Cartea “Tehnologia culturilor de camp” apartine domeniului Fitotehniei si cuprinde principalele specii de plante cultivate pe suprafete mari in zona temperata, cu referire speciala la cele care prezinta importanta pentru tara noastra.

Plantele de camp cuprinse in carte – cereale, leguminoase pentru boabe, plante oleaginoase, textile, tuberculifere si radacinoase s.a. ocupa aproximativ 80% din suprafata arabila a tarii noastre. S-a acordat atentie deosebita solutiilor tehnologice care sa fie eficiente economic si nepoluante pentru mediu.

 


 

 Zonarea ecologica a culturilor
Ed.Agroprint Timisoara
2016, ISBN:978-606-785-019-2

 

Aceasta carte, este adresata tuturor studentiilor cat si cultivatorilor de plante oferindu-le principalele date referitoare la cerintele plantelor fata de clima si sol cat si la zonarea lor. Cartea cuprinde zonarea ecologica pentru principalele plante de cultura mare din grupele fitotehnice, fiind structurata pe noua capitole cuprinzand zonarea ecologica a cerealelor, leguminoaselor cultivate pentru boabe, a plantelor oleaginoase, a plantelor textile, tuberculifere si radacinoase, zonarea ecologica a tutunului si a hameiului, zonele ecologice de cultivare a principalelor plante aromatice si medicinale.

Repartizarea plantelor de cultura pe teritoriul tarii noastre in raport de factorii de vegetatie ai mediului ambiant si cerintele biologice ale plantelor, este obiectivul zonarii ecologice.

 


Pajisti din Dealurile Surducului. Studiu de caz.
Autor: Carmen Claudia Durau
ISBN 978-973-132-334-3

Cartea - Pajisti din Dealurile Surducului. Studiu de caz., reda succint sinteza unor cercetari de lunga durata (10 ani) 2003-2014 intr-un cadru natural marcat de prezenta unui microclimat dat de Lacul Surduc. Cartea este structurata in zece capitole. Sapte dintre acestea cuprind analiza compozitiei floristice si valoarea pastorala respectiv capacitatea de pasunat unor pajisti permanente aflate in diferite stadii de succesiune. Rezultatul unui management defectuos al acestor pajisti permanente se reflecta in productia de substanta uscata si proteina bruta a acestora. Dinamica productiilor de masa verde, substanta uscata si proteina bruta este exprimata prin rezultatele corelatiilor intre diferitele variabile, analizate.

 


Culturi pentru furaj. Suport de curs. Partea I
Autor: Carmen Claudia Durau
ISBN 978-973-132-358-9

CULTURI PENTRU FURAJ este un manual /suport de curs structurat in doua parti, destinat studentilor specializarilor: Agricultura, Protectia plantelor, Inginerie genetica. Materialul cuprinde biologia, ecologia precum  si descrierea elementelor de tehnologie referitoare la cele mai importante graminee, leguminoase  si radacinoase furajere. De asemenea in material se fac cateva  referiri si la pastrarea acestora sub diferite forme.

Utilitatea acestui manual consta in faptul ca  alaturi de o prezentarea clara a celor mentionate mai sus, materialul este inserat cu bibliografie care redau noutati in domeniul culturilor furajere.

 


English for Agricultural Engineers
(Limba engleza pentru ingineri agronomi)
Alina-Andreea Dragoescu; Laura-Ioana Coroama. Editura Editura Universitatii de Vest, 2016
ISBN 978-973-125-529-3

Acest curs practic de limba engleza de specialitate se adreseaza studentilor care studiaza in cadrul facultatii de Agricultura. Acesta contine terminologia de baza necesara pentru achizitionarea unui bagaj corespunzator de termeni uzuali in limba engleza din domeniul ingineriei agricole, precum si un bogat vocabular legat de managementul fermei. Unele dintre cele mai importante aspecte discutate sunt: relevanta actuala aagriculturii durabile, gestionarea adecvata a terenurilor si exploatarea bioresurselor, agricultura ecologica, etc. Temele sunt introduse prin intermediul unor texte conventionale adaptate utilizarii la clasa, urmate de discutii liberece au ca scop incurajarea studentilor in obtinerea unei imagini de ansamblu a perspectivelor de cariera din domeniu. Manualul este conceput pentru a incuraja gandirea critica, constientizarea relevantei globale a agriculturii si impactul acesteia asupra bunastarii noastre a tuturor.

 


Practica pedagogica –caiet de seminar”
Narcisa Georgeta CRISTA

Lucrarea ”Practica pedagogica –caiet de seminar” se doreste a fi un instrument de lucru util studentilor Facultatii de Agricultura care participa la activitatile specifice programului de formare psihopedagogica pentru profesia didactica in domeniul biologiei si al stiintelor agricole. Caietul de seminar cuprinde o sectiune dedicata analizei curriculumului scolar, o sectiune dedicata proiectarii didactice, modele cadru pentru proiectarea didactica pe termen lung, mediu si scurt, precum si o sectiune dedicata consemnarii activitatilor desfasurate de catre studenti in cadrul practicii pedagogice, fisele de asistenta la lectii, fisele de evaluare a lectiilor sustinute, model de fisa de caracterizare psihopedagogica a elevilor.

 

 


NICOLIN, A.-L., NEACSU, A., ARSENE, G.-G., 2016 - Teste de morfologia si anatomia plantelor: pentru studentii din ciclul I, Ed. Agroprint, Timisoara, 110 p., ISBN 978-606-785-026-0

Adresata in principal studentilor din anul I Biologie, ciclul de licenta, lucrarea cuprinde o parte de teste si intrebari grupate pe capitolele mari ale unui curs de Morfologia si anatomia plantelor, precum si un index explicativ al termenilor folositi. Testele grila sunt de doua tipuri: cu un raspuns corect si cu mai multe raspunsuri corecte. Pe langa intrebarile care solicita raspunsuri libere si de sinteza, lucrarea mai contine si teste de recunoastere vizuala a principalelor structuri morfologice si anatomice ale cormofitelor. La finele lucrarii sunt prezentate variantele corecte ale raspunsurilor la testele-grila. Lucrarea se adreseaza si studentilor de la specializarile Agronomie, Horticultura, Inginerie genetica si Peisagistica si este recomandata in pregatirea examenului de licenta la programul de studii Biologie.
Referenti: Conf. dr. Nicoleta IANOVICI, Conf. dr. Ilinca IMBREA.

 


NEACSU, A., IMBREA, I., ARSENE, G.-G., 2016 – Compendiu de botanica sistematica (pentru uzul studentilor), Ed. Agroprint, Timisoara, 210 p., ISBN 978-606-785-025-3

Aceasta lucrare a fost conceputa ca material auxiliar in pregatirea studentilor de la diverse specializari (Agronomie, Biologie, Horticultura, Peisagistica etc.) la disciplina de Botanica sistematica. Astfel, in aceasta carte au fost reunite chei dichotomice generale, un minidictionar de termeni si unul etimologic de denumiri generice si de epitete de specie, precizari utile din codurile internationale de nomenclatura botanica si diverse liste de specii de cormofite in functie de utilizare (plante fitotehnice, plante horticole, plante de uz medicinal, buruieni etc.) si caracteristicile majore ale statiunilor (specii edificatoare de paduri, specii indicatoare din paduri), precum si un set de teste-grila pentru verificarea cunostintelor.
Referenti: Prof. univ. dr. Dorica BOTÃU, prof. univ. dr. Georgeta POP.

 

 


ARSENE, G.G., NICOLIN, A.L., 2016 – Practicum de morfologia si anatomia plantelor, Ed. Brumar, Timisoara, 108 p., ISBN 978-606-726-084-7

Aflata la a 3-a editie, aceasta carte este indrumatorul de lucrari practice de morfologia si anatomia plantelor folosit de studentii de la specializarile Biologie, Agronomie, Horticultura, Ingineria mediului, Peisagistica etc. Pastrand aceeasi structura, comparativ cu editia anterioara, lucrarea cuprinde mai multe fotografii color, ce prezinta aspecte de anatomia si morfologia cormofitelor.
Referenti: Prof. univ. dr. Ioan COSTE (pentru prima editie), Conf. univ. dr. Aurel FAUR, Conf. univ. dr. Ilinca IMBREA.

 

 

 

 


CRISTINA TULBURE
Teoria si metodologia instruirii si Teoria si metodologia evaluarii.
Suport de curs
ISBN 978-973-132-357-2,
Editura EUROBIT Timisoara, 2016

Lucrarea se constituie ca un raspuns la necesitatea organizarii si reorganizarii notiunilor teoretice si aspectelor practic-aplicative aferente disciplinelor pedagogice fundamentale Teoria si Metodologia Instruirii si Teoria si Metodologia Evaluarii, in vederea unei pregatiri pedagogice eficace si eficiente a studentilor care urmeaza programul de pregatire pentru cariera didactica.

Suportul de curs se doreste a fi un produs curricular util in procesul de predare-invatare-evaluare , fiind structurat pe 12 unitati de invatare, care acopera temele fundamentale aferente problematicii instruirii si evaluarii: invatarea, predarea, instruirea, strategiile didactice, proiectarea didactica, evaluarea educationala, strategiile de evaluare, metodologia evaluarii si problematica elaborarii probelor de evaluare.


CEREALE SI LEGUMINOASE PENTRU BOABE

Autori: David Gheorge si Borcean Adrian

Culturile enumerate ocupa cea mai mare parte din suprafata arabila si asigura o mare parte din produsele de baza ale alimentatiei oamenilor, furajarii animalelor si materia prima pentru numeroase industrii.
Cartea cuprinde date recente cu privire la soiurile si hibrizii actuali cultivati in tara, date privind biologia si tehnicile de cultivare si protectie a culturilor, cu cele mai eficiente erbicide, fungicide si insecticide, in vederea obtinerii de recolte mari, eficiente economic, nepoluante si solutii de reducere a consumului de energie.
Romania beneficiaza de conditii pedoclimatice favorabile pentru cerealele si leguminoasele cultivate pentru boabe enumerate, la care se pot obtine recolte care sa asigure intregul necesar si importante cantitati disponibile pentru export.
Lucrarea se adreseaza specialistilor din agricultura tarii si tuturor celor interesati de cultura plantelor de camp, cat si studentilor din facultatile de profil.
Multumim anticipat celor care vor face sugestii pentru urmatoarea editie.
 

AGROCHIMIE SI METODE DE ANALIZA

Autori: Crista Florin, Radulov Isidora, Sala Florin, Lato Alina 

Agrochimia este o stiinta interdisciplinara care se ocupa cu controlul si diagnoza starii de fertilizare a solului si a starii de nutritie, prin analiza chimica a solului si a plantei. Ea are ca mijloace de interventie pentru mentinerea sau sporirea fertilitatii, ingrasamintele si amendamentele, a caror folosire trebuie sa duca la sporirea cantitativa si calitativa a productiei vegetale, la dirijarea proceselor fiziologice si biochimice de formare a productivitatii si rezistentei plantelor fara degradarea mediului inconjurator.
Agrochimia studiaza raporturile dintre plante ca organisme vii si solul pe care acestea traiesc, de aceea este considerata pe de o parte o stiinta cu caracter biologic, iar pe de alta o stiinta cu caracter chimic. Este atat o disciplina teoretica, cat mai ales una cu caracter practic avand ca obiectiv cresterea si dezvoltarea normala a plantelor, obtinerea unor recolte mari si de calitate superioara, controlul starii de fertilitate a solului si protectia mediului ambiant impotriva poluarii.
Lucrarea de fata se adreseaza atat studentilor de la specializarile de Agricultura, Horticultura, Protectia plantelor, Peisagistica, cat si specialistilor din aceste domenii.
Aceasta carte este publicata cu finantare din Proiectul de cercetare nr.1963-07.03.2011, cu titlul: Studiu privind efectul ingrasamintelor microgranulate asupra culturii de porumb si grau


MASURATORI GEODEZICE PRIN UNDE
Ed. MIRTON, 2017

 

 

Cartea ,,Masuratori geodezice prin unde” studiaza bazele fizico-tehnice aferente instrumentelor si metodelor de masurare a distantelor geodezice cu ajutorul undelor electromagnetice, precum si procedeele de constructie a retelelor geodezice plane, pe baza masuratorilor respective.

NEWSLETTER
USAMVBT
Telefon 0256 277 007
Calea Aradului nr.119, 300645 Timisoara, jud. Timis, Romania
Adresa
FacebookTwitterYoutubeInstagram
PlatiOnline
Copyright © 2024 USAMBVT . Web design by Royalty