KIT-URI DEMOSIMCAN PENTRU TRATAMENTUL DEOMODICOZEI CANINE
Conf. Dr. Narcisa MEDERLE –Director proiect (Furnizor servicii)
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI "REGELE MIHAI I AL ROMANIEI" DIN TIMISOARA – Facultatea de Medicina Veterinara
Prof. Dr. Sorin MORARIU
Prof Dr Gheorghe DARABUS
Sef lucr Dr Marius ILIE
Drd Andreea GARTNER
Drd Adina NEGRESCU
Kumbakisaka Sylviu - Director General (Beneficiar servicii)
PRIMOSAL S.R.L. Bucuresti
Proiectul DEMOSIMCAN contribuie la incurajarea agentului economic (CO) S.C. PRIMOSAL S.R.L. de a investi in activitati de cercetare – dezvoltare pentru lansarea in piata a unor produse si sevicii inovative pe baza tehnologiilor deja existente pentru realizarea unei linii de fabricatie performante in vederea obtinerii unui kit (format dintr-un gel si un sampon) folosit in medicina veterinara, destinat tratarii leziunilor uscate din demodicoza canina produse in pielea câinilor de acarianul Demodex spp. si la dezvoltarea unor parteneriate durabile si sustenabile intre agentul economic si o organizatie publica de cercetare (F.S.) - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timisoara/ Facultatea de Medicina Veterinara.
Ideea proiectului este de a dezvolta produse ecologice, din ingrediente naturale cu maxima eficienta asupra sanatatii animalelor, pe baza de extracte de plante - ca ingrediente antiparazitare si colagenul - ca ingredient ecofriendly de regenerare a pielii deja parazitata.
Complexul biologic natural obtinut din extracte din plante si colagen vor fi componentele de baza ale kit-ului DEMOSIMCAN (gel si sampon) pentru tratamentul demodicozei canine - parazitoza cutanata, produsa de acarieni ai genului Demodex ce paraziteaza in foliculii pilosebacei, diagnosticata la animalele domestice si salbatice, inclusiv la om. In cadrul afectiunilor cutanate canine, demodicoza are o prevalenta ridicata, cu valori ce pot atinge in tara noastra un procent de 32.78 %.
Initial, protocoalele terapeutice aplicate in demodicoza canina au pornit de la tratamentul acaricid clasic cu formulari topice de formamidine si administrari sistemice de ivermectine, care au continuat cu aplicatiile spot-on (pe baza de moxidectin-imidacloprid) si/sau administrarile orale cu produse pe baza de milbemicina. In prezent, la recomandarile specialistilor privind noi molecule/medicamente precum: afoxolaner, sarolaner si fluralaner sunt utilizate in tratamentul acestor acarieni. Urmarind astfel, de-a lungul anilor, succesele si insuccesele cercetatorilor in terapia demodicozei, putem observa ca tratamentul acestei parazitoze ridica o serie de probleme, cum ar fi: numarul foarte mare de demodecsi din piele, modul de aparare prin localizarea lor in foliculii pilosi si in glandele sebacee, modul lor de hranire cu sebum si celule foliculare moarte ceea ce ii fereste de contactul si de ingerarea unor cantitati letale de acaricide. Pe de o parte este dificil de a gasi un singur acaricid care sa fie eficace contra demodecsilor si, in acelasi timp, inofensiv pentru câine, iar pe de alta parte majoritatea formularilor topice au si un oarecare efect iritant. In tratamentul demodicozei canine se neglijeaza, de foarte multe ori, faptul ca, pielea demodecica are o reactivitate mult modificata fata de cea sanatoasa. In acest context, recomandarea administrarii unor produse naturale cu actiune sinergica datorita complexitatii de ingrediente active echilibrate, neiritante si neinvazive pentru piele si organism este evidenta.
Având in vedere prevalenta ridicata a demodicozei canine, implicarea factorilor intrinseci, extrinseci si imunosupresivi in declansarea bolii, dar mai ales, abordarile terapeutice complexe, obiectivul principal al acestui proiect este realizarea, caracterizarea si testarea pe animalele parazitate a unor produse naturale - gel si sampon, sub forma unui kit utilizat in tratamentul demodicozei canine – DEMOSIMCAN constituit din extracte naturale, cu absorbtie cutanata rapida, eficient in remisia leziunilor demodecice si fara efect iritant asupra pielii parazitate.
Primul obiectiv al proiectului are ca scop selectarea, obtinerea si caracterizarea principiilor active, componente cheie ale kit-ului DEMOSIMCAN.
Amestecurile din plante, cum ar fi: mugurii de coacaz negru (Ribes nigrum), mugurii de nuc (Juglans regia), mladitele de cedru (Cedrus libani), mugurii de maces (Rosa canina), radicele de secara (Secale cereale) conform cererii de brevet nr. A / 00075 din 1.02.2016 - Gel pentru tratamentul leziunilor uscate din demodicoza canina, a unitatii de cercetare de drept public (F.S.), s-au dovedit a fi eficiente impotriva acarienilor Demodex. Ideea de integrare a principiilor active din plante in hidrolizate colagenice, pentru obtinerea unor produse veterinare influenteaza in mod semnificativ calitatea acestora, deoarece vor fi evitate reactiile adverse asupra pielii câinilor si implicit scaderea timpului de tratament.
Al doilea obiectiv al proiectului se refera la formularea, caracterizarea, testarea si selectarea principiilor active celor doua componente gel si sampon ale kit-ului DEMOSIMCAN.
Dintre formele farmaceutice semisolide, in prezent se acorda un interes deosebit folosirii hidrogelurilor ca suporturi pentru preparatele destinate aplicarii cutanate. Folosirea hidrogelurilor este importanta pentru aplicarea principiilor active pe membrane sau mucoase, deoarece continutul mare in apa reduce iritabilitatea; de asemenea hidrogelurile prezinta o buna complianta pentru animale, caracteristici de eliberare a principiilor active incorporate si proprietati reologice adecvate, o toleranta cutanata crescuta, compatibilitate cu majoritatea excipientilor, usurinta la aplicare si respectiv indepartare de pe piele.
Obiectivul trei al proiectului are ca scop introducerea in fabricatie la agentul economic al kit-ului DEMOSIMCAN, plecând de la definitivarea formularilor finale sub forma de sampon si gel, care contin principiile active din plante si hidrolizate proteice de colagen, fabricare sarja „zero” si validarea tehnologiei de fabricare a kit-ului DEMOSIMCAN catre agentul economic si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala.
Complexul biologic activ pe baza de extracte naturale incapsulate in colagen va fi componentul de baza in samponul si gelul DEMOSIMCAN si reprezinta o noutate absoluta pe plan mondial. Acestea vor fi caracterizate din punct de vedere fizico-chimic, biologic, dar si testate in vivo pe animale.
Noua viziune a agentului economic este de a se axa in special pe producerea si comercializarea de produse ecologice utilizate in tratamentul diferitelor ectoparazitoze la câinii cu stapân, dar si la cei comunitari. Linia tehnologica de fabricatie detine un echipament performant de sinteza si procesare a materialelor ce utilizeaza ca sursa de energie microundele si ultrasunetele, care poate functiona in mod continuu sau discontinuu in functie de nivelul de productie estimat. Tehnologia ce urmeaza a fi dezvoltata in cadrul prezentei scheme de finantare se bazeaza pe utilizarea energiei microundelor si ultrasunetelor pentru obtinerea unor produse de natura biologica, urmata de incapsularea principiilor active din plante in hidrolizat de colagen in vederea fabricarii celor doua componente (sampon si gel) ale kit – ului DEMOSIMCAN.
Rezultatul principal al proiectului va fi cuantificat prin impactul social favorabil asupra calitatii vietii animalelor si omului si prin impactul economic estimat prin: cresterea competitivitatii si vizibilitatii agentului economic S.C. PRIMOSAL S.R.L. pe piata de retail a produselor veterinare, domeniu nou abordat in politica de dezvoltare a companiei; dezvoltarea politicii de constientizare si sustenabilitate a S.C. PRIMOSAL S.R.L. prin sustinerea inovarii in domeniul tehnologiilor si produselor ecologice, valorificarea resurselor existente si/sau insuficient exploatate, utilizarea lor durabila, ceea ce va contribui la cresterea valorii adaugate a produselor veterinare si a locurilor de munca in mediul privat; consolidarea pregatirii practice a doctoranzilor prin interconectarea expertizei existente in unitatea de cercetare participanta in proiect si necesitatile agentului economic S.C. PRIMOSAL S.R.L. Alte avantaje directe in comparatie cu produsele si tehnologiile existente pe piata sunt: realizarea unui produs nou, ecologic, pe baza de extracte naturale, inexistent pe piata din România cu valoare adaugata mare (tratament de uz medical) si cu potential de export (cresterea calitatii vietii prin stimularea cresterii economice).
In concluzie, elaborarea unei tehnologii inovative de fabricare pentru un kit format dintr – un sampon si un gel de uz extern cu actiune antiparazitara pe baza de produse ecologice, si anume: extracte din plante si colagen se impune pentru implementarea pe piata a unui nou concept coroborat cu trendul actual al cerintelor pietei, restrictiilor din ce in ce mai dure cu privire la utilizarea produselor biocide cu grad de risc ridicat asupra sanatatii si bunastarii animalelor si a mediului, si nu in ultimul rând la reducerea populatiilor de demodecsi din ce in ce mai rezistenti la terapiile clasice din cauza crearii rezistentei in timp la compusii de sinteza.
Avantajele majore ale utilizarii unor amestecuri de extracte naturale si colagen – compusi compatibili din punct de vedere biologic cu pielea animalelor afectata de boala demodecica, sunt urmatoarele: lipsa reactiilor secundare in timpul tratamentului, reducerea timpului de tratament si vindecarea rapida a bolii ceea ce va conduce la o rata de transmisibilitate redusa la indivizii sanatosi, stabilirea unui protocol de tratament al demodicozei inca din faza incipienta, pretul accesibil al solutiei propuse, si anume Kit – ul DEMOSIMCAN, vor reprezenta atuul major al agentului economic pentru indeplinirea rapida a indicatorilor propusi.
RAPORT DE IMPACT
Decembrie, 2018
Obiectivul principal al proiectului a fost realizarea, caracterizarea si testarea pe animalele parazitate a unor produse naturale - gel si sampon, sub forma unui kit utilizat in tratamentul demodicozei canine – DEMOSIMCAN. Cererea de brevet nr. A / 00075 din 1.02.2016 - Gel pentru tratamentul leziunilor uscate din demodicoza canina, a unitatii de cercetare de drept public (F.S.) s-a dovedit a fi eficient impotriva acarienilor Demodex. Beneficiarul proiectului, PRIMOSAL S.R.L. a preluat cererea de brevet de inventie mai sus mentionata, a elaborat impreuna cu Furnizorul de servicii cea de a doua cerere de brevet si a realizat toate procedurile legale pentru acordarea brevetului de inventie. Au fost realizate 5 sarje de produse gel si sampon, a inceput implementarea kitului pe piata prin abordarea unor tehnici de marketing moderne.
Valorificarea rezultatelor proiectului se realizeaza prin industrializare la beneficiar a procedeului, in vederea diversificarii gamei sale de produse si servicii pentru dezinsectie, deratizare si dezinfectie, igienizare si curatenie, sanitatie, etc. Pentru a se putea comercializa produsele au fost demarate procedurile de obtinere a autorizatiei de plasare pe piata, in aplicatii cu impact socio-economic multiplicator. Dezvoltarea cifrei de afaceri in primul an dupa finalizare, corespunzator cifrelor de productie estimate, este cu peste 50000 lei, cu atingerea pragului de 150000 lei in urmatorii ani.
Preocuparile pentru continua dezvoltarea inovativa a produselor destinate uzului veterinar realizate pe baza de extracte hidrogliceroalcoolice din plante la nivelul PRIMOSAL SRL sunt continuate prin participare, in parteneriat cu UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI "REGELE MIHAI I AL ROMANIEI" DIN TIMISOARA – Facultatea de Medicina Veterinara, la urmatoarele apeluri de proiecte tip Eureka sau alte competitii care vor fi lansate si care incurajeaza dezvoltarea de parteneriate intre IMM – uri si Universitati.
Prin implementarea proiectului DEMOSIMCAN la PRIMOSAL SRL s-au atins o serie de obiective care sunt specifice Subprogramului „Cecuri de inovare”, respectiv:
a) facilitarea formarii de colaborari si parteneriate intre Primosal Srl, unitate beneficiara si UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI "REGELE MIHAI I AL ROMANIEI" DIN TIMISOARA – Facultatea de Medicina Veterinara, dovedita si prin participarea comuna la Targuri nationale si internationale de inventii si inovatii, prin publicarea si participarea la manifestari stiintifice:
- Targul de inventii si inovatii Geneva – medalia de aur
- Simpozionul Stiintific ”Actualitati in cresterea si patologia animalelor”, USAMVB Timisoara
http://usab-tm.ro/utilizatori/medicinaveterinara/volumul_L (2)_2017.pdf
- Simpozionul Stiintific ”Zilele academice” USAMV Iasi
http://www.uaiasi.ro/congres/ "Lucrari stiintifice. Seria Medicina Veterinara" (ISSN 1454-7406);
b) testarea conceptelor cuprinse in brevetul de inventie, dovedita si prin industrializarea la beneficiar a procedeului;
c) sprijinirea IMM-ului inovator Primosal in vederea accesarii fondurilor publice din alte surse/programe.
Prin implementarea proiectului DEMOSIMCAN, s-au creat 4 locuri de munca si s-a realizat o crestere a cifrei de afaceri cu 20%. Au fost depasite estimarile facute prin propunerea de proiect, ceea ce va reflecta obtinerea de rezultate pozitive in urmatorii ani in acest domeniu nou abordat de catre companie.
Utilizarea unor tehnologii nepoluante pentru obtinerea kit-ului sampon si gel utilizat in tratamentul demodicozei canine – DEMOSIMCAN au condus la diminuarea impactului asupra mediului, cresterea calitatii vietii si a sigurantei angajatilor, cresterea calitatii produselor si deschiderea activitatilor companiei catre noul trend european in ceea ce priveste restrictionarea utilizarii de produse biocide in domeniul sanitar – veterinar.
Elaborarea unei tehnologii inovative de fabricare pentru un kit format dintr – un sampon si un gel de uz extern cu actiune antiparazitara pe baza de produse ecologice (extracte din plante si colagen) implementeaza un nou concept coroborat cu trendul actual al cerintelor pietei, cu restrictiile din ce in ce mai dure cu privire la utilizarea produselor biocide cu grad de risc ridicat asupra sanatatii si bunastarii animalelor si a mediului, si, nu in ultimul rand, cu reducerea populatiilor de demodecsi din ce in ce mai rezistenti la terapiile clasice din cauza crearii rezistentei in timp la compusii de sinteza.